Greenpeace: România pierde 3 hectare de pădure pe oră. Reacția ROMSILVA
România pierde trei hectare de pădure pe oră, iar autorităţile refuză să recunoască dezastrul.
Potrivit estimărilor făcute de voluntarii de la „Greenpeace”, Bucovina a devenit din nou ținta defrişărilor ilegale şi asta pentru că deţine una dintre cele mai mari suprafeţe împădurite din ţară.
Hoţii care taie ilegal pădurile câştigă milioane de euro pe an sub ochii celor responsabili, care dau vina pe lipsa de personal.
Imaginile filmate de Greenpeace în Bucovina arată masacrul care se produce, în fiecare oră, în pădurile româneşti. Cei de la Romsilva au acceptat o întâlnire cu reprezentanţii Greenpeace, însă discuţiile au devenit, în scurt timp, tensionate.
Activiştii susţin că au fost împiedicaţi să arate proporţiile defrişărilor ilegale din nordul Moldovei. Iar după un drum obositor prin pădure, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor a promis că îşi va trimite subordonaţii în control.
Reprezentant Greenpeace: „Noi vă invităm să mergeţi cu noi, 10 minute...”
Gheorghe Mihăilescu director general ROMSILVA: „Nu mai pot.”
Reprezentant Greenpeace: „Un sfert de oră...”
Gheorghe Mihăilescu director general ROMSILVA: „Dumneavoastră de ce nu aţi venit cu mine sus în coastă şi m-aţi lăsat singur să urc acolo? Nu sunt în măsură să mai merg în partea cealaltă. Da, sunt de acord să verific şi voi desemna colegi ca să mergă acolo şi principiul este să deleg şi eu lucrurile.”
Gheorghe Mihăilescu director general ROMSILVA: „Nu mai pot.”
Reprezentant Greenpeace: „Un sfert de oră...”
Gheorghe Mihăilescu director general ROMSILVA: „Dumneavoastră de ce nu aţi venit cu mine sus în coastă şi m-aţi lăsat singur să urc acolo? Nu sunt în măsură să mai merg în partea cealaltă. Da, sunt de acord să verific şi voi desemna colegi ca să mergă acolo şi principiul este să deleg şi eu lucrurile.”
În tot acest timp, reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava recunosc tăierile ilegale, dar spun că nu pot controla în totalitate fenomenul pentru că nu au personal suficient.
Mihai Gășpărel, director Garda Forestieră Suceava: „Se taie ilegal. Se ajunge la aceste verificări sau la depistările ilegale la un interval de timp de la data producerii faptei. Garda Forestieră Suceava răspunde de 1.200.000 de hectare. Raportat la cei 67 de oameni care deservesc gardă, vă daţi seama că posibilitatea de a acoprti teritoriul este infimă.”
Localnicii au făcut front comun cu activiştii de mediu şi au încercat să convingă autorităţile să meargă în zonele unde toţi ştiu că sunt probleme dar nu s-a luat până acum nici o măsură.
Localnic: „Au adus în altă parte ca să inducă în eroare când au auzit că vine controlul de la Buuresti. Au aranjat terenul. Am dosare depuse, le ţin la poliţie blocate.”
Localnic: „De ce nu mergeţi unde s-au făcut sesizări şi ne-aţi adus aici. La Moldoviţa este dezastru. Am sesizat Ministerul şi Poliţia, tot!”
Echipa Ştirilor ProTv a mers împreună cu reprezentanţii Greenpeace chiar în zona de munte a localităţii Frumosu, între Moldoviţa şi Vama, pentru a arăta dezastrul produs acolo în ulimele luni. Doar cioturi de copaci, imagini dezolante, între neputinţa autorităţilor şi lăcomia infractorilor.
Activist Greenpeace: „În acte avem o tăiere de 2,5 hectare, care în teren e cel puţin dublă.”
Activist Greenpeace: „Aici ar trebui să fie regenerare um aţi văzut acolo, molid, brad, fag. Aici este totul copleşit de iarbă, deci nu s-au făcut lucrările ca să poată să crească puietul.”
Situaţia este gravă în toată ţara. Potrivit platformei Internaţional Global Forrest Watch, care publică imagini pe baza sateliţilor NASA din toată lumea, judeţele Maramureş şi Cluj se afla pe locul trei şi patru în topul taiarilor masive.
Deazastrul se vede și în imaginile din localitatea Măguri Răcătău. Copaci puşi la pământ şi camioane pline cu lemn ieşeau zilnic din zona Munţilor Apuseni. În cei zece ani de când s-a defrişat masiv nu s-au făcut replantări iar pământul o ia la vale. Acum nici hoţii nu mai au ce fură.
Horia Petrehuș, şeful Corpului de voluntari Garda de Mediu: „Nu se mai poate tăia la fel de mult ca înainte, pentru că nu mai este! Doar din zona Măguri Racatau pe o suprafaţă de 2000 de hectare s-a tăiat pădurea ilegal şi nu s-au făcut plantațiile la timp, aşa că terenul începe să fie într-un stadiu de degradare din ce în ce mai avansat.”
În Maramureş, în ultimii ani, s-au pierdut peste 24 de mii hectare de pădure, echivalentul a şapte la sută din toată suprafaţa judeţului. În total România a pierdut în ultimii 17 ani aproape 400.000 de mii de hectare de pădure. Iar jaful se produce în fiecare zi.
Sesizarea Greenpeace privind tăieri ilegale din judeţul Suceava nu s-a dovedit conformă cu realitatea în urma verificărilor preliminare în teren, a declarat marţi, la Vama, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, în cadrul unei întâlniri iniţiate de acesta cu activiştii Greenpeace, informează Agerpres.
Mihăilescu a spus că „am verificat în teren şi nu s-a confirmat″. Directorul Romsilva a prezentat documente privind tăierile ilegale sesizate iniţial de Greenpeace, iar acestea au arătat că lucrările silvice din unitatea amenajistică 53A sunt legale şi nu reprezintă „tăiere rasă”, ci „tăiere de regenerare - progresivă de racordare”.
În acest caz, şeful Ocolului Silvic (OS) Vama, Gelu Puiu, a declarat că informaţia nu este reală şi că poate proba cu documente ale organelor de control că „a fost o eroare care a fost remediată″ şi nu se pune problema de tăieri ilegale.
Directorul general al Romsilva a declarat că are toată deschiderea ca oamenii să fie informaţi, pentru că „pădurea e o zonă publică″, admiţând că „a fost o eroare de date″ şi că pe viitor se impune ’„o comunicare mai corectă″.
Totodată, el a spus că se vor face modificări în codul de integritate, astfel încât angajaţi ai Romsilva să nu fie implicaţi în comercializarea masei lemnoase, subliniind că Romsilva are ca domeniu principal de activitate îngrijirea şi creşterea pădurilor.
Pe acelasi subiect: