"2010 a fost anul cel mai puternic marcat de pesimism din ultimii zece, indicele general de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana (CE), atingand o medie anuala de -54. Ca de obicei, luna decembrie aduce insa o ameliorare a perceptiei romanilor, unda de optimism resimtindu-se chiar si in acest an extrem de greu", se arata intr-un comunicat al GfK.

Mai mult de doua treimi dintre romani spuneau in decembrie 2010 ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu 12 luni, in vreme ce doar 6% credeau ca aceasta este mai buna.

In privinta perspectivelor financiare, mai mult de jumatate dintre romani cred ca acestea se vor inrautati, cu 20% mai multi decat in decembrie 2009, dar cu 10% mai putini decat in lunile de vara ale lui 2010, cele mai pesimiste din tot anul.

Atunci cand se refera la realizarea de investitii in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care nu considera ca este un moment bun pentru astfel cheltuieli este ceva mai ridicat fata de media anuala, peste doua treimi afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru locuinta in urmatorul an, potrivit studiului GfK.

Nici atitudinea fata de economisire nu a inregistrat schimbari majore, 80% dintre romani considerand ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce mai bine de un sfert dintre romani (26%) spun ca au datorii - cel mai mare procent din ultimii 7 ani - si doar 12% dintre respondenti ca reusesc sa economiseasca.

Referitor la starea generala a economiei, 87% dintre persoanele chestionate cred ca aceasta a cunoscut un regres anul trecut fata de 2009, in timp ce numai pentru 1,5% dintre romani situatia s-a imbunatatit in ultimul an.

"Si in ceea ce priveste asteptarile privind evolutia inflatiei se remarca o tendinta negativa. Mai multi romani decat in decembrie 2009 estimeaza o crestere de preturi in 2011 - 72% fata de doua treimi care credeau acest lucru in urma cu un an. Si referitor la inflatia pe anul trecut, cu 10% mai multi romani decat in decembrie 2009 au constatat in ultima luna din 2010 ca preturile au fost mai ridicate fata de anul anterior", se mai spune in comunicat.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane.