Argumentele sunt listarea Fondului Proprietatea, dar si redresarea burselor din intreaga lume!

Actiunile tranzactionate la Bursa de Valori au crescut in 2010 cu aproape 15%, dar sunt si jucatori care au castigat mai mult.

Jucatorii mizeaza foarte mult pe listarea la Bursa a Fondului Proprietatea, evaluat la 3 miliarde si jumatate de euro, care va avea loc peste doua saptamani.

Si specialistii straini confirma ca Bursa din Romania, care de regula urmeaza evolutia celor din vest, are sanse sa creasca mai mult decat altele.

In plus, Guvernul a anuntat ca va vinde prin Bursa noi pachete de actiuni ale unor companii profitabile, cum ar fi Transgaz, Romgaz, Transelectrica si Petrom.

Alternative pentru bani mai multi

Aurul si arta au fost cele mai bune investitii ale anului 2010, spun aproape in cor mai multi specialisti in domeniu. Dolarul, yenul si francul elvetian ar putea fi insa investitii mai bune ca aurul, crede Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, pregatindu-ne pentru cazul in care economia globala reintra in recesiune. Care sunt scenariile expertilor pentru celalalt caz?

"Daca ar avea loc o recesiune in W, care ar creste aversiunea fata de risc, unele active vor fi preferate, iar aurul va fi printre acestea. Dar plasamentele ca dolarul, yenul sau francul elvetian prezinta fundamente de crestere mai solide intr-o situatie de aversiune fata de risc, deoarece sunt mai lichide ca aurul", explica Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York si cel care a prezis criza.

Declaratiile economistului vin in contextul in care francul elvetian tot urca si urca.

Pretul aurului a avansat cu aproape 30% in acest an.

"Cred ca aurul se va mentine la nivelul actual. Exista doua situatii extreme care pot conduce la o crestere a pretului aurului. Una este inflatia, care nu exista in economiile dezvoltate, iar a doua este riscul unei prabusiri a sistemului financiar mondial. Riscurile pentru sistemul financiar au fost reduse in ultima perioada"
, puncteaza Nouriel Roubini.

Mai multi specialisti in domeniu spun, de fapt, ca anul 2011 va fi in cea mai mare parte a sa asemanator cu anul 2010 si atunci cam aceleasi "produse de investitii" vor merge bine pentru cei care nu au un apetit foarte ridicat pentru risc.

Daca despre aur putem spune ca a fost una dintre vedetele anului 2010, dar trebuie punctat ca si argintul se afla intr-un con de urmbra nemeritat.

De exemplu, putini sunt cei care stiu ca pretul argintului a crescut chiar si cu 80%, iar in 2011, argintul ar putea ajunge si mai departe.

De ce? Pentru ca argintul este mult mai ieftin decat aurul. Societe Generale, de exemplu, anunta ca argintul s-ar putea scumpi cu 20% in 2011, in timpc e aurul cu 11% fata de cat este deja!

Expertii in domeniu mai spun ca si alte metale si marfuri vor fi la mare cautare si vor deveni si mai pretioase anul viitor, dar si diamantele. Este vorba despre paladiu, petrol, cupru, cositor sau staniu.

Daca ce ti-am spus pana acum este interesant, dar destul de greu de pus in practica, sa vorbim acum si despre variante mai la indemana. Depinde cat de multi bani ai sau estimezi ca vei avea!

Alte variante de investitii

Daca ai bani mai multi, poti incepe o afacere sau poti cumpara una sau actiuni la o mare companie. Ce putem sa-ti spunem este ca trebuie sa te axezi pe acele business-uri care au sanse foarte reduse de a o duce prost!

De exemplu, Warren Buffet, supranumit "Oracolul din Omaha", cumpara actiuni la companii precum Nike, nume cunoscut pentru pantofii sport de calitate, dar si haine sau Burlington Northern Santa Fe Corp, transportator care detine sau are inchiriate aproximativ 50.000 de mile de drumuri in Statele Unite si Canada si care transporta aproape orice fel produse, de la bunuri de consum, automobile, combustibil, lemne sau carbuni.

Buffet are pe lista sa de investitii si Coca-Cola, producatorul faimoasei bauturi racoritoare Coca-Cola, sau Procter & Gamble, care produce branduri precum Tide, Bounty, Pampers, Head&Shoulders, Gillette, Oral-B, Duracell si multe altele.

In ce investesc romanii cu bani

Mai multi oameni de afaceri din tara noastra sau tineri intreprinzatori cu bani au devenit foarte interesati in ultimul an de tablourile de colectie.

Cum suna? Casele de licitatii de la noi se lauda si cu tranzactii de peste 1 milion de euro intr-o singura seara, daca vorbim despre tablouri celebre de genul celor pictate de Stefan Luchian sau Nicolae Grigorescu.

In ceea ce priveste aurul, daca vrei sa cumperi, te asteapta la ghisee si Piraeus Bank, care vinde aur populatiei, sub forma de monede sau lingouri, dar si cea mai mare banca din sistem - Banca Comerciala Romana (BCR).

BCR planuieste sa vanda de anul viitor aur in orice cantitate, pana in prezent, achizitiile minime fiind de cinci kilograme.

Daca ai si mai putini bani sau poate esti mai conservator, mai ai si alte variante

1.Castigurile din depozite bancare: mici, dar sigure

Una din cele mai la indemana variante este sa apelezi la serviciile unei banci, pentru a-ti deschide un depozit. Odata ce ai ales banca, trebuie din nou sa va ganditi ce tip de depozit va avantajeaza.

Fii atent insa ca sunt banci de la care risti sa primesti la retragere mai putini bani decat ai depus pentru ca nu-ti spun comisioanele!

Intr-un an, in cel mai bun caz, poti sa castigi cel mult 40 de euro in plus la cei 1.000 de euro.

Indiferent care este solutia pe care o preferi, atunci cand iti faci calculele, nu trebuie sa uiti ca incepand de la 1 iulie 2010 statul parcepe un impozit de 16% pe castigurile din depozite.

La comisioane, intreaba de comisionul de depunere, cel de administrare sau de retragere a numerarului.

Avantajul major al depozitelor il reprezinta faptul ca sunt sigure.

Daca banca da faliment , statul este obligat, prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, sa va returneze banii, in limita 100.000 de euro, dupa cum s-a aprobat recent.

“Depozitele bancare raman populare in perioadele de criza pentru ca sunt garantate de catre stat in anumite limite, confortabile insa pentru 90% dintre investitori”, a explicat pentru incont.ro Iulian Panait, analist financiar in cadrul KTD Invest.

2. O pensie facultativa

Daca luam iar cei 1.000 de euro, despre care vorbeam anterior, un administrator bun de fond privat de pensii te-ar fi recompensat, din nou, in cel mai bun caz cu aproximativ 25 de euro. Cat e de convenabil?

3. Bursa - riscuri mari si profituri pe masura

Daca te atrag castigurile mari si esti dispus la riscuri pe masura, ai optiunea de a investi la bursa si sa iti construiesti un portofoliu de actiuni pe termen lung.

Pentru a avea sanse de castig, nu este insa suficient sa ai banii necesari, trebuie sa si stii despre ce e vorba sau macar sa apelezi la serviciile unei case de brokeraj, care va face plasamentele in locul tau. Nici asa bursa nu va fi o sursa sigura de castigat intrucat contractul pe care il semnezi cu brokerul il exonereaza pe acesta de orice vina in cazul in care inregistrezi pierderi. In plus, pentru un astfel de serviciu vei plati comisioane.

In conditiile in care decizi ca iti poti administra singur banii, iti poti face o parere despre potentialele castiguri pe bursa, uitandu-te la evolutiile bursiere din anul trecut. Cel mai simplu, ar fi sa construiesti un portofoliu din actiuni ale unor companii cunoscute, precum Petrom, BRD, Transgaz, Transelectrica, din indicele BET.

Intr-an, castigul unei investitii de 1.000 de euro pe indicele BET a fost de 18%, portofoliul investitorului crescand de la cei 1.000 de euro la 1.180 euro. Suna mult mai bine, nu?

4.Fondurile mutuale de actiuni va pot dubla economiile

In cazul in care doresti sa beneficiezi de un mix al sistemelor de economisire si fara sa ai grija administrarii, poti sa apelezi la un administrator de fonduri mutuale de investitii (Fond Deschis de Investitii – FDI). Acestea sunt de trei categorii: FDI cu active cu venit fix, FDI mixte si FDI de actiuni.

Nu ai cunostintele necesare pentru a-ti administra singur un portofoliu pe bursa, dar vrei un randament ridicat? Ai posibilitatea sa depui cei 1.000 de euro la un fond de actiuni, care investeste in principal in titluri cotate la bursa si in secundar in active cu venit fix. Administratorii inspirati au obtinut intr-un an castiguri si de peste 100%!

Trebuie sa stii ca randamentele acestora sunt in stransa corelatie cu evolutia burselor. FDI de actiuni sunt expuse mult mai puternic riscului de piata si de aceea in momente nefavorabile se poate afirma cu o rezonablila certitudine ca astfel de fonduri vor genera pierderi. Pe de alta parte, in momentele favorabile de piata tot aceste fonduri sunt cele care au toate premisele sa realizeze cele mai bune randamente.

FDI cu venit fix, care investesc in primul rand in depozite bancare, certificate de depozit si tezaur, obligatiuni de stat, municipale si corporatiste sunt mai putin riscante decat FDI de actiuni, dar si profitul este pe masura.

Randamentul acestora a fost intr-un an de pana in 20%.

Piata financiara iti pune la dispozitie si fondurile diversificate, care investesc atat in instrumente cu venit fix, cat si in actiuni si instrumente derivate. Castigurile din ultimul an au ajuns chiar si la 56%, astfel ca, daca investeai cei 1.000 de euro in 2009 ai fi putut castiga peste 500 de euro.

Ce va sfatuiesc analistii

“O strategie de investitii trebuie sa se axeze in primul rand pe principiul diversificarii portofoliului. Marea majoritate a cartilor de finante si investitii se deschid cu motto-ul “don’t put all the eggs in the same basket” (nu pune toate oaule in acelasi cos)”, spune Andrei Radulescu, Senior Analyst in cadrul casei de brokeraj Target Capital.

Cu alte cuvinte, un portofoliu solid este unul diversificat, care cuprinde mai multe categorii de instrumente in functie de gradul de risc.

“Cele trei caracteristici extrem de importante ale unui plasament financiar sunt “riscul, rentabilitatea asteptata si nu in ultimul rand lichiditatea, adica timpul necesar pentru a transforma plasamentul respectiv inapoi in bani cash, fara a pierde suma investita initial si randamenul acumulat deja”, crede Iulian Panait.

Astfel, in primul rand trebuie stabilit riscul la care investitorul doreste sa se expuna. Succes!