Directorul general al Fondului Proprietatea, Ionut Popescu, a comentat astfel evenimentul semnarii contractului de administrare: ”In urma cu aproape cinci ani, in calitate de ministru al finantelor, am sustinut ca, in legea de infiintare a Fondului Proprietatea, sa fie introdusa ideea alegerii administratorului printr-o licitatie internationala. Ma bucur ca astazi s-a semnat contractul de administrare cu una dintre cele mai prestigioase firme din lumea finantelor. Sunt sigur ca intrarea Franklin Templeton in Romania va avea ca efect si cresterea valorii actiunilor Fondului Proprietatea, dar si un interes crescut pentru Romania al altor investitori”, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea.

Una dintre cele mai mari companii financiare internationale, Franklin Templeton gestioneaza peste 30 de miliarde de dolari in pietele emergente, cu o echipa de 39 de directori de portofoliu, analisti si specialisti care lucreaza in cele 15 birouri situate in toata lumea. Compania este deja o prezenta puternica in Europa Centrala si de Est, cu organizatii active in Moscova, Varsovia, Budapesta , Viena, Istanbul si Bucuresti.

Suntem incantati ca am fost alesi sa fim administratorii Fondului Proprietatea, unul dintre cele mai mari si prestigioase mandate pe care le avem in Europa de Est”, a declarat David Smart, responsabilul international al FTIM pentru fonduri suverane si afaceri supranationale. “Aceasta numire atesta expertiza companiei Franklin Templeton in pietele emergente si experienta indelungata privind fondurile suverane din intreaga lume. Dupa numirea oficiala in pozitia de administrator, prioritatea noastra este listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de la Bucuresti si promovarea lui internationala, ca un vehicol atractiv pentru investitii, reflectand evolutia pozitiva a pietei de capital romanesti”, a mai adaugat Smart.

Fondul Proprietatea va beneficia de o echipa de administratori stabilita in Romania si condusa de Dr. Mark Mobius - autoritate recunoscuta in domeniul investitiilor in pietele emergente, cu o experienta de peste 30 de ani in administrare de valori si investitii instituttonale si profesionale, pe tot globul.

In legatura cu perspectivele Romaniei, Dr. Mobius a declarat: ”Romania este un punct luminos pe harta pietelor emegente, cu un potential imens in diverse domenii. Echipa Franklin Templeton a investit in Romania deja de cativa ani, ceva mai inainte ca ea sa fie descoperita ca zona interesanta. Sansa de a plasa investitii in mai multe domenii economice este excelenta, astfel incat investitorii locali si cei internationali ar putea participa la cladirea unui viitor promitator pentru Romania.

Infiintat in anul 2005, cu scopul de a compensa proprietatile private confiscate abuziv de regimul comunist, Fondul Proprietatea este un fond de investitii inchis, cu o valoare a activelor de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Tranzactiile cu actiuni ale Fondului Proprietatea

Actiunile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza prin intermediul anunturilor de mica publicitate si s-au apreciat cu 40% in 2010, potrivit estimarilor facute de compania suedeza East Capital, care are actiuni de 8 milioane de euro la Fondul Proprietatea.

Cel mai mic pret de tranzactionare este de 0,2 lei pe actiune, iar cel mai mare pret cerut este de 1 leu. Pachetele de actiuni variaza intre 500.000 si 150 de milioane de titluri. In general insa, acum exista putine actiuni scoase la vanzare. “Se vand pachete mici, de sub 2 milioane de actiuni, la preturi de 0,35-0,36 lei pe unitate, comparativ cu 2009, cand se vindeau pachete de 100 de milioane actiuni", spunea Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Tranzactiile se realizeaza prin Depozitarul Central, pe baza intelegerii dintre cumparator si vanzator. Cu alte cuvinte, cei doi fac schimb de actiuni, fara a fi nevoie de un alt sistem de tranzactionare.

Conducerea Fondului Proprietatea spera sa reuseasca listarea la Bursa de Valori Bucuresti in acest an. Valoarea de piata a FP este de 1,2 miliarde de euro. Actiunile Fondului sunt cotate oficial pe bursa de la Viena, unde au inregistrat o crestere de peste 25% in 2010.

Listarea la Bursa ar pune punct unei situatii controversate, care dureaza de cinci ani. Astfel, cei care au primit drept compensatie pentru proprietatile confiscate inainte de 1989 actiuni FP ar avea posibilitatea sa vanda aceste titluri pe o piata reglementata.