Ministrul Economiei insista insa: doar companiile vor fi afectate de aceste majorari.

Dupa doua ore de discutii cu reprezentantii FMI, ministrul Economiei a recunoscut: expertii americani ne cer aceste schimbari.

Ministrul sustine totusi ca gospodariile, spitalele, scolile, gradinitele, institutiile de interes public nu vor fi afectate. "In aceasta perioada de iarna", a fost exprimarea demnitarului. 

Companiile vor fi obligate sa plateasca mai mult. Ceea ce insemna ca si produsele lor vor fi mai scumpe.

In Romania, gazele naturale sunt mai ieftine decat in celelalte tari europene pentru ca autoritatile nu permit Romgaz si Petrom, cele doua companii producatoare, sa vanda gazele la un pret mai mare de 155 de dolari pe mia de metri cubi.

Dupa liberalizare, cele doua companii vor putea teoretic sa vanda la un pret de piata, care este mult mai mare. Ca sa va faceti o idee pentru gazele de la rusi, romanii platesc 380 de dolari pe mia de metri cubi.

Si potrivit unor surse apropiate negocierilor, liberalizarea pietei gazelor ar putea duce la o crestere a pretului cu pana la 55% in urmatorii 3-4 ani.

Acum, factura la incalzire pentru o casa de 150 de metri patrati este de aproximativ 600 de lei. Dupa liberalizare, ar putea ajunge la 924. Iar pentru o casa de 100 de metri patrati factura s-ar putea mari de la 410 la 615 lei.

Ce a declarat astazi ministrul Economiei?

"Ne solicita reverificarea preturilor. (...) Preturile sa fie liberalizate, si in cursul acestui an sa ne prezentam cu o noua forma de calcul, ca sunt probleme", a declarat Ion Ariton, ministrul Economiei, dupa discutii de aproape doua ore cu reprezentantii FMI.

El a adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

Liberalizarea preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi, propusa marti de FMI, nu este in prezent discutata de Guvern, dar ANRE va face o analiza in urmatoarele luni si va prezenta concluziile Executivului, pentru luarea unei decizii, potrivit Ministerului Economiei.

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au propus liberalizarea preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi (spitale, scoli, gradinite, unitati de asistenta sociala, institutii de interes public), in cadrul intalnirii de marti cu conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), a anuntat institutia, intr-un comunicat.

Tema a fost analizata, dar nu s-a luat nicio decizie in acest sens, sustine institutia.

"In prezent nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar FMI-ului. In urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila sau nu", se mai arata in comunicat.

FMI a cerut in cadrul intalnirii de marti cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica si prezentarea unei noi formule de calcul.

In 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul preturilor reglementate ale gazelor si electricitatii.

In Romania aproape toti producatorii de electricitate sunt obligati de ANRE sa aloce o parte a productie pentru consumul populatiei, la preturi stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, au preturi de productie stabilite de ANRE.

O misiune FMI - CE se afla la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia pe 8 februarie.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.