Florin Cîţu, despre salariul minim: ”Avem acelaşi principiu ca anul trecut, vrem să fie legat de producţie”
Lei, bani, salarii
Majorarea salariului minim va lua în calcul ”acelaşi principiu ca anul trecut”, respectiv ”producţia României”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, care a anunțat că va participa marţi la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
”Avem acelaşi principiu ca anul trecut, vrem să fie legat de producţia României. Asta am propus anul trecut şi asta vom face şi în continuare”, a afirmat, luni seară, Florin Cîţu, întrebat despre formula de calcul pentru salariul minim.
Ministrul Finanţelor, alături de premierul Ludovic Orban şi alţi membri ai Cabinetului vor participa, marţi, de la ora 09.00, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, scrie News.ro.
Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că valoarea salariului minim trebuie să aibă la bază ”indicatori obiectivi”, precum creşterea economică, productivitatea şi inflaţia.
Şeful Guvernului a precizat că valoarea salariului minim va fi stabilită în urma discuţiilor cu partenerii sociali, evitând să avanseze o cifră cu privire la creşterea salariului minim.
Anterior, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a afirmat că organizaţia pe care o reprezintă este de acord cu o creştere a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie care să acopere rata inflaţiei, respectiv 2,2%.
"Mâine dimineaţă (marţi, n.r.) avem o întâlnire a Consiliului Naţional tripartit la nivelul Guvernului cu preşedinţii patronatelor şi sindicatelor. Se discută. Nu s-a luat nicio decizie în acest sens", a spus Florin Jianu.
Acesta a subliniat că este normal să fie de acord cu o creştere care să acopere "o eventuală pierdere de putere de cumpărare din partea angajaţilor".
"Vineri am avut Convenţia Naţională (Convenţia Naţională a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România) şi am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela să fim de acord cu o creştere care să acopere rata inflaţiei, adică 2,2%. Este normal să fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuală pierdere de putere de cumpărare din partea angajaţilor. Nu putem fi de acord cu o creştere aşa cum este ea propusă de către sindicate pentru că, în acest moment, economia României nu are capacitatea să plătească noi creşteri de salarii. Creşterea salariului minim are consecinţe şi asupra celorlalte salarii pentru că o grilă salarială într-o companie, într-o instituţie publică a statului se bazează pe salariul minim, aşa încât noi trebuie să privim în ansamblu felul în care este crescut acest salariu minim. În egală măsură, salariul minim are impact şi asupra amenzilor. De exemplu, toate se raportează la salariul minim pe economie. Încă o dată, însă, nu este nicio decizie luată. Se va discuta. Guvernul nu a exprimat un punct de vedere în acest sens", a mai spus Jianu.
Preşedintele CNIPMMR a subliniat că este nevoie de un mecanism de stabilire a salariului minim pe economie, care să fie corelat cu inflaţia, productivitatea muncii, evoluţia economică.
Pe acelasi subiect: