Orban spune că bugetul pe 2021 ar putea fi votat la finalul anului, de noul Parlament ales în 6 decembrie. Ce se întâmplă cu salariul minim anul viitor
Lei, bani
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat duminică, la Bistriţa, că Guvernul actual va întocmi proiectul de buget pentru anul 2021, dar preferă ca legea bugetului de stat să fie votată de către noul Parlament, ales în urma scrutinului ce va avea loc în 6 decembrie.
"Noi întocmim proiectul de buget. Sigur că aş prefera ca bugetul să fie votat de Parlamentul ales pe 6 decembrie, pentru că el va reflecta voinţa actuală, împrospătată a românilor, va fi o oglindă fidelă a Parlamentului ales, a opţiunilor politice actuale ale românilor. Şi chiar dacă noi întocmim proiectul de buget, dorinţa noastră este ca el să fie dezbătut de către Parlamentul nou ales", a spus Orban, potrivit Agerpres.
Potrivit premierului, bugetul pentru anul 2021 are şanse să fie votat până la sfârşitul anului, dacă noul Parlament care va rezulta în urma alegerilor din 6 decembrie va fi convocat între sărbătorile de iarnă.
"Eu cred că Parlamentul, dacă se mobilizează, poate să dezbată şi să adopte bugetul până la sfârşitul anului, astfel încât să nu fim nevoiţi să intrăm în anul viitor fără buget, pentru că există perioada între Crăciun şi Anul Nou în care Parlamentul poate fi convocat şi poate dezbate legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat", a mai declarat Ludovic Orban.
Valoarea salariului minim nu va îngheța anul viitor
Orban a mai spus că valoarea salariului minim nu va îngheța anul viitor şi că acesta poate creşte în funcţie de productivitate, de inflaţie şi în concordanţă cu situaţia economică. Premierul a explicat faptul că o creştere artificială a salariului minim poate duce la concedieri din cauza deciziei unor companii de a-şi reloca afacerile acolo unde mâna de lucru este mai ieftină.
”Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luat în calcul indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariul dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem să o facem la nivel de ramură, odată şi odată”, a afirmat Ludovic Orban.
El a precizat încă că o creştere artificială a salariului minim pote duce la pierderea de locuri de muncă, pentur că unele companii se vor reloca.
”Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim. (...) O creştere artificială a salariului minim cum a făcut PSD-ul poate duce, până la urmă la pierderea de locuri de muncă pentru că sunt companii care se relochează, cum s-a întâmplat. S-au relocat în Serbia unele companii pentru că acolo mâna de lucru este mai ieftină, sau s-au dus în Moldova”, a precizat premierul.
Pe acelasi subiect: