Listele vor fi redactate de catre compartimentele de verificare fiscala a persoanelor fizice din cadrul administratiilor judetene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. 

"In intervalul 1 iulie-30 septembrie, vor fi elaborate esantioanele care vor intra in programul de imbunatatire a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari. Compartimentele de verificari fiscale din cele 40 de judete vor trebui sa formeze esantioane de cate 50 de persoane fizice, urmand ca, de la 1 octombrie, sa demareze verificarile pe baza informatiilor detinute sau obtinute de Fisc cu privire la averile detinute si cuantumul impozitelor platite", au aratat sursele. 

Actiunea care va incepe in iulie nu va viza si Bucurestiul, pentru care au fost deja initiate anterior verificari, ci reprezinta o extindere la nivel teritorial a controlului. 

In ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International, Guvernul a inclus un paragraf in care afirma ca este hotarat sa accelereze "progresele inregistrate in cadrul initiativei noastre privind Persoanele Fizice cu Averi Mari", aratand ca Directia de Verificari Fiscale (DVF) va continua etapa initiala a primei aplicari a tehnicilor de control bazate pe metodele indirecte. 

Normele in domeniu stabilesc ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, selectia urmand sa fie efectuata de pe o lista a persoanelor care depasesc "riscul minim" acceptat de administratia fiscala. 

Actiunile de control sunt initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.