"Am adresat aceasta scrisoare catre FMI pentru a deschide dialogul cu cei care decid luarea in discutie a scaderii TVA la carne si la preparatele din carne la 5%. Vrem sa readucem in discutie valoarea uriasa a evaziunii fiscale din industria carnii, cel mai important contributor la bugetul de stat", a declarat Alex Jurconi, presedintele federatiei Pro Agro, citat de Mediafax.

El a afirmat ca patronatele din industrie spera ca propunerea de reducere a TVA la carne si la preparatele din carne la 5% sa fie pe agenda FMI la urmatoarea vizita in Romania.

"Le propunem celor doua parti, Guvernului Romaniei si FMI, sa ia in considerare argumentele noastre si sa invite asociatiile la masa discutiilor", a mai spus reprezentantul feredatiei.

Producatorii si procesatorii romani de carne s-au plans in ultima perioada ca au ajuns la limita profitabilitatii si situatia s-a inrautatit si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc.

Din datele centralizate de catre Pro Agro, evaziunea fiscala pe lantul carnii depaseste in Romania 450 de milioane de euro anual.