Primii 313 romani verificati de ANAF au de justificat cel putin 1 miliard de lei
Suma uriasa a fost facuta publica luni de Fisc si inspectorii banuiesc ca banii au fost ascunsi prin diverse tertipuri. Aproape 70% dintre persoanele selectate de ANAF, pentru control, trebuie sa justifice provenienta unor sume mai mari de un milion lei, iar dintre acestea, 18 persoane trebuie sa explice sume de peste 20 de milioane de lei.
219 din 313 persoane au diferente de justificat de peste un milion de lei. Dintre acestea, 118 persoane au diferente de justificat sume cuprinse intre 1.000.000 - 5.000.000 lei.
ANAF precizeaza ca persoanele care prezinta risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, in cea mai mare parte, datorita faptului ca sunt rude sau afini cu persoane incadrate in transele superioare de risc, selectarea facandu-se concomitent, potrivit prevederilor legale.
Agentia a anuntat la inceputul acestei luni ca verifica, intr-o prima etapa, 313 persoane fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, cele mai multe dintre acestea provenind din municipiul Bucuresti (31 persoane) si judetele Ilfov (34) si Suceava (14).
Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.
Pentru control, ANAF a identificat, intr-o prima etapa, persoanele care au efectuat cheltuieli semnificative, respectiv asociati/actionari care au imprumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpara bunuri sau case in valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei si persoane fizice care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro.
In urma aplicarii acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 29.253 sunt persoanele care intra in esantionul supus analizei de risc.
Analiza de risc este efectuata pornind de la veniturile personale declarate in perioada 2011- 2013, dar se va tine cont si de veniturile declarate in perioada anterioara, pana in 2006. Ulterior sunt verificate achizitiile de locuinte si terenuri, constituirea de depozite bancare, imprumuturile catre firme si achizitia de masini, nave si aeronave.
In esantionul de risc PFRF intra persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate. Orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu a fost identificata, se impun cu cota de 16%, iar prin decizia de impunere se calculeaza si obligatiile fiscale accesorii (penalitati, dobanzi). In cazul constatarii de indicii care ar putea intruni elementele constitutive ale unei infractiuni se sesizeaza organele de urmarire penala competente.