Potrivit unui comunicat al E.ON Gaz Distributie SA Iasi, nu au fost descoperite defectiuni la reteaua stradala de distributie a gazelor naturale in zona in care s-a produs explozia.

"Potrivit primelor cercetari facute impreuna cu organele abilitate, cauza cea mai probabila a exploziei a fost o acumulare de gaze naturale in interiorul unui apartament din blocul respectiv, determinata de utilizarea unui aragaz lasat sa functioneze nesupravegheat", se arata in comunicatul E.ON Gaz Distributie, citat de Mediafax.

Conform sursei citate, distributia gazelor naturale in zona a fost intrerupta, iar imobilul unde a avut loc deflagratia a fost deconectat si de la energia electrica.

Pe de alta parte, autoritatile iesene au inceput sa inventarieze starea locuintelor afectate de explozie. Prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi, si primarul localitatii Holboca, Gheorghe Stefurac, de care apartine blocul respectiv, au afirmat ca locatarii vor fi ajutati cu usi si geamuri. Deocamdata, oamenilor nu li s-a permis sa revina in locuinte.

Echipe formate din reprezentanti ai E.ON, Politiei si Inspectoratului pentru Constructii, insotiti de proprietari, au intrat in fiecare locuinta pentru a verifica starea in care se afla.

Prefectul Dragomir Tomaseschi a precizat ca urmeaza sa se stabileasca daca structura de rezistenta a blocului a fost afectata. "Sapte dintre locatari nu au unde sta si vor fi cazati intr-un apartament al Politiei Holboca. Cladirea va fi pazita, insa oamenii se tem ca bunurile lor sa nu fie furate. Daca expertii isi dau acordul, am putea monta usile chiar in cursul zilei de azi (sambata - n.r.)", a declarat prefectul Dragomir Tomaseschi.

In explozie a fost ranit un barbat in varsta de 36 de ani, el fiind internat la sectia Terapie Intensiva din cadrul Spitalului "Sfantul Spiridon" din Iasi. "Barbatul are arsuri pe fata si maini, de gradele I si II, avand portiuni foarte mici cu arsuri de gradul III. Este intubat, barbatul fiind preluat constient", a declarat medicul Diana Cimpoesu, purtatorul de cuvant al Spitalului "Sfantul Spiridon" din Iasi.

O persoana a fost ranita, iar 16 apartamente au fost avariate, sambata dimineata, in urma unei explozii care a avut loc intr-un bloc cu patru etaje din cartierul iesean Dancu, care tine de comuna Holboca. In urma exploziei, locatarii au fost evacuati, iar zona a fost imprejumuita.

Locatarii blocului au spus ca au simtit vineri seara un miros puternic de gaz in imobil si ca la fata locului s-a deplasat o echipa de interventie din cadrul E.ON.