Cel putin trei japonezi care locuiesc intr-un oras situat in apropierea centralei nucleare afectate de o explozie au fost expusi radiatiilor.

Cei trei faceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienti internati intr-un spital din orasul Futaba-machi si au fost alese la intamplare de medici pentru a fi supuse unor teste dupa incidentul nuclear, a anuntat televiziunea publica NHK.

Explozia a avut loc in jurul orei locale 16.00 (9.00, ora Romaniei), iar Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei, a precizat ca explozia a avut loc dupa o replica seismica, aceasta determinand si prabusirea cladirii.

Nivelul de radioactivitate in zona este de 20 de ori mai mare decat cel normal, a precizat televiziunea japoneza NHK.

Cele doua centrale nucleare Fukushima, aflate in apropierea epicentrului cutremurului de vineri, au inregistrat avarii la sistemele de racire.

Televiziunea publica japoneza NHK le-a recomandat sambata locuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima sa inchida ferestrele si sa-si etanseizeze locuintele, la scurt timp dupa o explozie produsa la una dintre central.

Alerta nucleara

Vineri, Japonia a declarat stare de alerta nucleara dupa un incediu a izbucnit la una dintre centrale. In plus, autoritatile au oprit in total patru patru centrale nucleare japoneze aflate cel mai aproape de zona afectata de puternicul cutremur, scrie AFP.

Cei de la Business Insider scriu ca autoritatile japoneze au declarat stare de alerta nucleara.

Incediu la o centrala nucleara

In acelasi timp, un focar de incendiu a fost semnalat intr-o cladire unde se afla o turbina, la centrala nucleara Onagawa, situata in prefectura Miyagi, a anuntat agentia de presa Kyodo.