Cele 25 de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti.

Confiscate arme, masini de lux si un seif

De asemenea, in urma perchezitiilor au fost ridicate mai multe arme, doua masini de lux si un seif. Bunurile au fost indisponibilizate la sediul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Mehedinti.

Seful SCCO Mehedinti, subcomisar Petri Althamer, a declarat pentru Mediafax ca Petrica Toma a fost ridicat de anchetatori de la domiciliul sau din Hunedoara si urmeaza sa fie adus la audieri la sediul DIICOT Mehedinti.

30 de perchezitii au avut loc, in aceasta dimineata, in judetele Mehedinti, Cluj, Hunedoara, Timis si Arges, fiind vizat un grup infractional organizat, format din 34 de persoane, specializat in evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul cauzat prin aceste activitati fiind de 20.000.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti fac 30 de perchezitii domiciliare - 13 in localitatea Strehaia, noua in judetul Hunedoara, patru in municipiul Cluj, trei in municipiul Timisoara si una in judetul Arges, in vederea destructurarii unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Liderii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societati comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri si in intelegere cu administratorii acestora, in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare de marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat, se arata in comunicatul DIICOT, potrivit Mediafax.

"Membrii gruparii au infiintat in acest scop cinci societati comerciale, tip fantoma, cu sediul in localitatea Strehaia, acestea acumuland debite substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infractionale", potrivit sursei citate.

Sumele de bani reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre cei doi, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.

"Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societatile comerciale atrase de catre invinuiti s-au facturat marfuri si servicii in valoare totala de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), suma ridicata in numerar de catre invinuitii Mihai Ion si Mihai Fanel Daniel, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana in acest moment la 20 milioane de euro.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti urmeaza sa fie aduse pentru audieri 34 de persoane. Cercetarile au fost facute cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul SCCO Mehedinti.

Potrivit unor surse judiciare, in acest caz ar fi vizat si Petrica Toma, din Hunedoara, fost comisar sef la Garda Financiara, proprietarul Hotelului Roman din Herculane.