România se apropie de pragul de 2.000 de bolnavi, dintre care aproximativ 100 de bolnavi pot primi îngrijiri în această structură militară.

”Munca ofiţerilor noştri şi a personalului nostru medical este impresionantă. Ei l-au realizat în câteva zile. După această criză, vom evalua serios toate spitalele din România şi vom lua toate măsurile necesare pentru ca toate spitalele să fie echipate cu materialul medical necesar”, a declarat preşedintele român Klaus Iohannis.

Peste 40 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în România, iar spitalele din vestul ţării se plâng de faptul că nu dispun de suficient material de protecţie pentru echipele medicale, mai relatează Euronews.

Spitalul de campanie ROL 2, amplasat în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" din Otopeni, a devenit operaţional sâmbătă, 28 martie.

Potrivit unui comunicat MApN, după finalizarea procedurilor de acreditare, care vor fi desfăşurate de Ministerul Sănătăţii, Spitalul ROL 2 va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC). Facilitatea medicală va asigura asistenţă medicală specializată pentru pacienţii potenţial infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cazurile uşoare şi medii.

Spitalul are în compunere corturi medicale şi containere - care cuprind, printre altele, unităţi de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare - structura fiind operaţională, din punct de vedere administrativ şi medical, după ce a parcurs, succesiv, etapele prevăzute de procedurile medicale în vigoare.

Totodată, în incinta Institutului de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan" Otopeni este acreditată şi funcţionează o tabără cu peste 130 de spaţii de cazare destinată formelor uşoare şi medii pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19, iar în clădirea institutului funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe şi se regăsesc spaţiile de cazare pentru personalul care încadrează facilitatea medicală.

Spitalul ROL 2 al MApN a mai funcţionat ca secţie externă de boli infecţioase la combaterea virusului Ebola şi a fost parte componentă a exerciţiilor NATO "Saber Guardian 19" şi "Vigorous Warrior 19" - cel mai mare exerciţiu cu focus medical organizat până în prezent de Alianţa Nord-Atlantică, care s-au desfăşurat anul trecut în România.