Este oficial: concediul maternal platit, redus la jumatate, din 2011! Cuantumul indemnizatiei ramane acelasi!
Perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului va fi redusa, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fara sa fie afectata valoarea indemnizatiei, modificari care nu vor fi aplicate si beneficiarilor actuali, a anuntat, aseara, premierul Emil Boc. Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului, dar fara plata, si vor beneficia de un stimulent lunar de 500 lei daca se intorc la munca oricand in perioada celui de-al doilea an in care pot opta pentru acest concediu neplatit.
Limita minima a indemnizatiei va ramane astfel, in ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maxima la 3.400 lei.
In consecinta, indemnizatia maxima nu revine la valoarea initiala de 4.000 de lei, dinainte de taierea cu 15%.
Mamele aflate deja in concediu vor beneficia de actuala indemnizatie, aflata in plata, pentru perioada de doi ani.
"Incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea: durata indemnizatiei - un an; valoarea indemnizatiei - la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei; prima de reintoarcere de 500 lei; concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de 500 lei. Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei, adica pentru copiii care se vor naste in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi aceeasi ca si acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge intre 12 si 24 luni cu concediu fara plata. Oricand in aceasta perioada de timp, parintele se intoarce la munca, primeste o prima de intoarcere de 500 lei pe luna", a spus Boc, citat de Mediafax.
Modificarile au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanta de urgenta.
"Am luat aceasta decizie pentru ca, pe de-o parte, sa nu-i afectam pe cei care sunt astazi in situatia de a avea indemnizatia de crestere a copilului in derulare, iar in al doilea rand ca sa pregatim, in 2011, un program coerent al Guvernului, in parteneriat cu autoritatile locale, pentru constructia de crese, sa adoptam legislatia in Parlament cu privire la bone, in al treilea rand sa transformam, acolo unde este posibil, unele spitale in crese astfel incat numarul acestora sa poata fi suficient pentru cererea cu insistenta pe piata in privinta creselor si, nu in ultimul rand, perfectionarea legislatiei care vizeaza tichetele de cresa", a mai spus premierul.
Varianta adoptata de Executiv este aceeasi cu propunerea initiala a ministrului Muncii, Ioan Botis. Alte variante luate in discutie au fost pastrearea concediului platit de doi ani, dar cu reducerea indemnizatiei la 1.000 sau 1.500 de lei sau o indemnizatie fixa de 600 de lei, acordata pe o perioada de 3 ani.
Mai multe despre:
#indemnizatie pentru cresterea copilului#concediu maternal#copii#Guvern#Ministerul Muncii
Pe acelasi subiect: