Posta Romana: Maricel Pacuraru si Mihail Toader, patru ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar de spalare de bani, cu un prejudiciu de 4 mil. euro
Posta Romana. Sursa: Mediafax Foto
Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, luni, pe Maricel Pacuraru si pe fostul director al Postei Romane Mihail Toader la cate patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.
Omul de afaceri Maricel Pacuraru a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare, pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Tribunalul Bucuresti il condamnase la opt ani de inchisoare, scrie Mediafax.
Si pedeapsa fostului director al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) Mihail Toader a fost redusa la Curtea de Apel Bucuresti de la sase ani la patru ani, pentru acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Emanoil Lepadatu, fost director economic executiv al Postei Romane, si Niculae Pintilie, administrator al SC Continental Asig, au primit pedepse de cate patru ani de inchisoare cu executare. La Tribunalul Bucuresti, cei doi au fost condamnati la pedepse de cate sase ani de inchisoare.
In acelasi dosar, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti i-au condamnat pe Andrei Marinescu, fost director executiv al Directiei de dezvoltare strategica a Postei Romane, Iulian Ditcov, administrator la SC Genius Network SRL, si Lucian Beschea la cate trei ani si sase luni de inchisoare, tot cu executare. Cei trei fusesera condamnati in prima instanta la cate cinci ani de inchisoare.
Si pedeapsa Danielei Moisa, administrator la SC Pronova, a fost redusa de la cinci ani la trei ani de inchisoare cu executare.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, persoanele condamnate urmand sa fie incarcerate.
Pe latura civila, instanta i-a obligat pe cei opt sa restituie Postei Romane suma de 14,3 milioane de lei, la care va fi adaugata dobanda calculata pana la plata efectiva a datoriei. De asemenea, Neculai Pintilie si Daniela Moisa au fost obligati sa plateasca statului roman 1,1 milioane de lei si, respectiv, peste 488.000 de lei.
Dosarul a fost solutionat definitiv dupa patru ani, timp in care Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe cei opt inculpati la pedepse cu executate, iar decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
In 13 octombrie 2009, cei opt au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu semnarea a sase politie de asigurare, prin care Compania Nationala Posta Romana a fost pagubita cu peste patru milioane de euro.
Toader Mihai, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu au fost acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, Neculai Pintilie si Daniela Moisa, de complicitate la abuz in serviciu, spalare de bani si evaziune fiscala, Iulian Ditcov, de spalare de bani, iar Maricel Pacuraru si Lucian Beschea, de complicitate la abuz in serviciu.
Dupa aproape doi ani si sase luni, in 21 mai 2012, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe cei opt la pedepse intre cinci si opt ani de inchisoare cu executare.
Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care in 28 noiembrie 2012 a decis rejudecarea dosarului. Procurorii DNA au contestat insa solutia, iar instanta suprema a dispus, in 18 iunie 2013, ca judecata in dosar sa continue la Curtea de Apel Bucuresti. Reluat la aceeasi instanta, in septembrie 2013, dosarul a fost solutionat definitiv in 3 noiembrie 2014.
Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in cursul anului 2006, Mihai Toader, Emanoil Lepadatu si Andrei Marinescu ar fi initiat si aprobat incheierea a sase polite de asigurare pentru angajatii Postei Romane, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sanatate. Politele au fost incheiate intre Posta Romana si SC Allianz Tiriac Asigurari, SC Astra Asigurari si SC Omniasig Vienna Insurance Group cu incalcarea regulamentelor CNPR SA si a conditiilor generale si specifice privind asigurarile de viata. In urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu in dauna Postei Romane in valoare de 14.387.819,59 lei, echivalentul a aproximativ 4.087.000 de euro.
La incheierea acestor polite au participat in mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisa si Lucian Beschea, beneficiind astfel in mod nelegal de suma totala de 6.944.765 de lei, reprezentand comisionul de intermediere, potrivit procurorilor.
Anchetatorii mai aratau, in actul de sesizare a instantei, ca Maricel Pacuraru ar fi beneficiat de suma totala de 6.781.465 lei. De asemenea, Pacuraru a dobandit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o in interes personal si a transferat-o catre alte persoane fizice sau juridice, desi cunostea ca provine din infractiuni.
La randul lor, cunoscand ca provine din incheierea nelegala a politelor de asigurare, Pintilie, Moisa si Ditcov au inregistrat in contabilitatea firmelor administrate de ei si controlate de Pacuraru suma totala de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalitati, catre alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicita. De asemenea, Pintilie si Moisa au inregistrat in contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustragandu-se de la plata unui impozit pe profit catre bugetul de stat in valoare totala de 2.313.439 lei, au mai aratat procurorii DNA.
Mai multe despre:
#Posta Romana#spalare de bani
Pe acelasi subiect: