"Decizia operatorului belgian este premisa pentru o privatizare de succes, proces condus de Guvernul Romaniei in acord cu propria sa strategie. De asemenea, ea reflecta un parcurs consecvent, transparent si veridic al Comisiei de privatizare in ultimii doi ani, organism care a lucrat, pana acum, sub coordonarea MSI. Suntem incantati sa avem un ofertant care indeplineste toate calitatile dorite de la un actionar majoritar al operatorului national de servicii postale", a declarat directorul general al CNPR Alexandru Petrescu, citat intr-un comunicat al CNPR remis presei.

Decizia de marti a bpost va declansa conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, pre-conditie pentru depunerea ofertei neangajante. CNPR va pregati camera de date si toate celelalte documente tipice acestui stadiu al procedurii de privatizare. La finele anului 2013, datoriile totale ale Postei insumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministeruli Finantelor Publice, citate de Mediafax.

Guvernul Romaniei a decis, decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante.

Daca va fi selectat, bpost va fi admis in etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces in camera de date, acces la managementul companiei si vizite operationale, dar si negocierea contractului de privatizare.

La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

Prima incercare de privatizare a CNPR a avut loc in 2013, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania.

Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie. Afacerile CNPR au depasit 1,1 miliarde de lei in 2013.

Controlata de statul belgian, care detine 51,04% din capitalul social, bpost a consemnat in 2013 venituri de 2,44 miliarde de euro, in crestere cu 0,5% fata de anul precedent, iar profitul net a atins 287,9 milioane de euro, de la 174,2 milioane de euro in 2012. Actiunile sunt listate la Euronext Brussels, iar 48,5% din capital este detinut de investitori privati.