Decizia Tribunalului Capitalei, luata in noaptea de marti spre miercuri, nu este definitiva, ea putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Presedintele ASF, retinut pentru trafic de influenta

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu, a fost retinut, marti, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor, in dosarul "Carpatica", procurorii DNA urmand sa ceara Tribunalului Bucuresti arestarea lui preventiva pentru 30 de zile, scrie Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au extins urmarirea penala in cazul lui Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.

Saptamana trecuta, procurorii DNA au inceput urmarirea penala a lui Dan Radu Rusanu, in dosarul "Carpatica", pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.

"Din ordonanta de extindere a urmaririi penale a rezultat ca exista date si indicii rezonabile conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA si urmarind impunerea in cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar si intarirea propriei puteri decizionale, Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup", se arata intr-un comunicat de presa de marti al DNA.

Chitoiu: Consider ca pot da explicatiile necesare DNA si fara a se cere inceperea urmaririi penale

Fostul ministru liberal de Finante Daniel Chitoiu a declarat, marti, ca, din punctul sau de vedere, poate da explicatiile necesare DNA, care a declansat o cercetare penala, fara ca procurorii sa ceara inceperea urmaririi penale in cazul sau.

Chitoiu a fost intrebat daca are in vedere sa le ceara colegilor din PNL sa voteze impotriva solicitarii DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale.

"Eu consider ca pot sa merg sa dau explicatiile necesare si fara a cere Parlamentului inceperea urmaririi penale legat de aceasta Ordonanta de Urgenta (...) Eu sunt dispus sa merg si maine la audieri si sa dau explicatii", a declarat Chitoiu, potrivit Mediafax.

De asemenea, fostul ministru a afirmat ca in cazul anchetarii sale ar fi vorba de un abuz.

"Eu consider ca este un abuz privind anchetarea mea, privind emiterea unui act normativ, din punct de vedere al oportunitatii si al unor prevederi care au fost aprobate in Guvern si de asemenea ele pot fi modificate in Parlament", a spus Chitoiu.

El a declarat marti ca a aflat de solicitarea DNA pentru inceperea urmaririi penale in cazul sau din presa si ca va ridica acest subiect in discutia Delegatiei Permanente a PNL, sustinand ca nu este vinovat de faptele de care este acuzat.

"Pentru mine este o surpriza neplacuta, din mai multe puncte de vedere: in primul rand nu am fost instiintat, nu m-a sunat nimeni, am aflat din presa si dupa am intrat pe site-ul DNA si am vazut comunicatul de presa al DNA privind solicitarea catre Camera Deputatilor privind inceperea urmaririi penale impotriva mea. Doi, e o supriza neplacuta pentru ca mi se cere urmarirea penala pentru adoptarea unui act normativ, act normativ care nu a facut decat sa modifice, sa completeze niste reglementari, care au fost solicitare de organismele financiare internationale, Comisia Europeana si FMI", a declarat Chitoiu.

El a precizat ca Ordonanta la care face referire DNA a fost initiata de Ministerul de Finante prin directiile de specialitate impreuna cu specialistii de la ASF.
 

DNA cere inceperea urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu in dosarul "Carpatica"

Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al Parchetului instantei supreme sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor, scrie Mediafax.

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Chitoiu Daniel pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice", arata marti DNA, intr-un comunicat de presa.

Cererea a fost formulata intrucat exista indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009, a precizat DNA.

"Demersul avea ca scop inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si inlocuirea acestuia cu o persoana care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor anticoruptie.

Potrivit anchetatorilor, membrii Consiliului ASF sunt numiti de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua camere, pentru un mandat de cinci ani, iar revocarea lor se dispune dupa aceeasi procedura doar daca nu mai indeplinesc conditiile de numire, iar "singura modalitate in care putea fi atins acest rezultat era modificarea conditiilor prevazute pentru numirea membrilor consiliului".

Din probele administrate de procurori a mai rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.

"Aceasta cerinta nu exista anterior si il excludea din sfera persoanelor eligibile pe Tudor Daniel George, singurul dintre membrii Consiliului care nu indeplinea conditia, avand in vedere ca nu isi echivalase studiile efectuate in strainatate", au mai aratat procurorii

Potrivit probelor din dosar, noile dispozitii urmareau exclusiv eliminarea lui Daniel George Tudor, iar conditiile de experienta au fost modificate de mai multe ori, in diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situatiei personale a acestuia si pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienta apropiata.

In nota de fundamentare a proiectului au fost invocate angajamentele pe care ASF le-ar fi asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, desi, potrivit probelor administrate, a rezultat ca aceasta mentiune a fost introdusa "doar pentru a convinge membrii Guvernului de urgenta reglementarii si pentru a-i determina sa accepte criteriile de experienta stabilite in mod arbitrar".

In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.

Saptamana trecuta, presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a fost anuntat ca este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor SC Carpatica.

In dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.

In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.