In dosarul fraudarii BIR, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, in 16 decembrie 2010, pe Dinel Staicu si Ion Popescu la 12 ani de inchisoare cu executare, iar pe Radian Raceala si Viorica Dutu la sase ani de inchisoare cu executare. Decizia Tribunalului a fost contestata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a decis definitiv in acest dosar.

Frauda de cinci milioane de euro

Dinel Staicu, a fost trimis in judecata in 9 noiembrie 2006, de catre procurorii anticoruptie, alaturi de el fiind inculpati Ion Popescu, fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, Radian Raceala, fost director al Directiei de creditare din BIR, si Viorica Dutu, fost sef serviciu creditare la BIR, pentru o frauda de peste cinci milioane de euro.

Potrivit procurorilor anticoruptie, din banii obtinuti fraudulos de la BIR Staicu a cumparat actiuni la SIF Oltenia, in valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societati pe care le controla. Staicu a fost numit in conducerea SIF Oltenia in 2006, inlocuindu-l in functia de presedinte-director general pe Vasile Salapa.

De ce este acuzat Staicu

Staicu a solicitat si a obtinut incheierea unor conventii de cesiune de creanta si a unor contracter de credit, iar banii i-a utilizat in interesul altor societati pe care le controla. In termenul de gratie pentru efectuarea platii unor creante cesionate si inainte de expirarea perioadei de un an prevazuta pentru utilizarea unei linii de credit, Staicu a utilizat integral sumele de bani imprumutate de la banca fara a achita ratele scadente creantelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbtie a societatilor cesionare si apoi le-a declarat falimentare. Ulterior, el a instrainat imobilele asupra carora se constituisera garantii, astfel ca executarea garantiilor nu s-a mai putut realiza, notau procurorii.

Ce afaceri are Dinel Staicu

Omul de afaceri a fost directorul SIF Oltenia pana in decembrie 2010, cand a demisionat in urma numeroaselor scadaluri in care a fost implicat.

El este si fostul patron al clubului Universitatea Craiova.

In timpul mandatului sau in fruntea SIF Oltenia au avut loc cateva tranzactii importante. Spre exemplu, in 2009, SIF Oltenia si-a vandut participatia la Automobile Craiova catre grupul american Ford pentru 18 milioane de euro si pachetul de actiuni detinut la Bancpost.