"A fost deschisa o ancheta pentru frauda si abuz de incredere legata de semnarea unor contracte pentru livrarea de vehicule Mercedes-Benz organelor guvernamentale", se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Daimler a fost acuzat de SUA ca a platit mita pentru a primi contracte intre 1998 si 2008 in 22 de state, printre care Rusia.

Grupul a ajuns in luna martie la o intelegere amiabila cu guvernul american, prin care s-a angajat sa plateasca 185 de milioane de dolari pentru renuntarea la ancheta. Intelegerea include recunoasterea acuzatiilor de dare de mita de catre diviziile din Germania si Rusia ale Daimler.

Departamentul american de Justitie a transmis procurorilor rusi documente legate de aceasta ancheta, care ar putea implica functionari importanti din Rusia. Documentele nu contin nume sau numere de conturi, insa autoritatile ruse pot primi noi informatii, daca solicita acest lucru.

Romania se numara printre statele in care Daimler a oferit mita si cadouri unor oficiali pentru a-si asigura sprijinul acestora in vederea incheierii de contracte de vanzare de autovehicule, plaţile fiind efectuate prin intermediul diviziei din Turcia, Mercedes-Benz Turk (MK Turk), potrivit unui acord incheiat intre grupul german si procuratura americana pentru incheierea amiabila a unei anchete.

Divizia din Turcia a procedat similar in relatia cu oficiali din administratia publica din state precum Coreea de Nord, Libia, Bulgaria sau Yemen.

La sfarsitul lunii septembrie, Daimler a anuntat infiintarea unui post de director insarcinat cu respectarea "legilor si integritatii".