Deputatii au eliminat plafonarea la 3.400 lei a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Mamele vor primi 85% din venituri, timp de 2 ani
Copil, bebelus
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 263 de voturi “pentru”, proiectul de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si prin care se stabileste ca indemnizatia va fi acordata pana cand copilul implineste doi ani, scrie Agerpres.
Persoanele care, timp de doi ani, au realizat minimum 12 luni venituri supuse impozitului beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani si timp de trei ani pentru copilul cu handicap, dupa cum prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.
In initiativa legislativa se mai prevede ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nasterii copilului.
Indemnizatia minima nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizatia pentru cresterea copilului a fost eliminat.
A fost eliminata si optiunea pentru mame de a sta acasa un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasa pana cand copilul implineste doi ani.
"Indemnizatia se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere", mai prevede proiectul de lege.
Potrivit acestuia, persoanele care se intorc la munca inainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru cresterea copilului beneficiaza de veniturile supuse impozitarii, adica de salarii, la care se adauga un "stimulent de insertie", in cuantum lunar de 50% din indemnizatia minima garantata.
Prevederile acestui proiect urmeaza sa intre in vigoare pe 1 iulie 2016, in conditiile in care Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect.
Pe acelasi subiect: