Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani si timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege, scrie Agerpres.

Deputatii din Comisia pentru munca au stabilit, de asemenea, ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nasterii copilului.

Indemnizatia minima nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizatia pentru cresterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminata si optiunea pentru mame de a sta acasa un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasa pana cand copilul implineste doi ani.

In prezent, legea permite mamelor sa stea acasa pana la un an, daca opteaza pentru o indemnizatie de 85% din salariu, cu un plafon maxim de 3.400 de lei, sau pot sta in concediu de crestere a copilului pana la doi ani, daca aleg sa primeasca o indemnizatie de cel mult 1.200 lei.