Preturile marfurilor alimentare au crescut in luna ianuarie fata de decembrie cu 1,14%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,83%, in timp ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari majorari de preturi pe segmentul produselor alimentare s-au inregistrat in ianuarie la grupele "legume si conserve de legume" (5,6%), "fructe si conserve din fructe" (2,22%) si "ulei, slanina, grasimi" (1,33%). Pe componente, se observa scumpirea cartofilor in ianuarie cu peste 6% fata de decembrie, a fructelor proaspete cu 2,75% si a zaharului cu 2%.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, au avut loc cresteri de preturi la combustibili, care detin si o pondere importanta si in cosul de consum, cu 2,18% comparativ cu decembrie. Totodata, preturile "produselor cultural-sportive" au urcat in ianuarie cu 2,17% fata de decembrie, pe fondul scumpirii cartilor, revistelor si ziarelor cu 4,84%, iar costul energiei termice s-a majorat cu 3,21%.

Tarifele serviciilor au ramas in ianuarie aproape de nivelul din decembrie 2010, variatii de peste 1% fiind inregistrate doar la transportul urban (+1,06%) si la subgrupa "alte servicii" (-2,33%).

Incepand din luna ianuarie 2011 coeficientii de ponderare utilizati la calculul IPC sunt obtinuti pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodarie rezultate din Ancheta bugetelor de familie realizata in anul 2009.

Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o usoara crestere a ponderii marfurilor alimentare si serviciilor concomitent cu o usoara scadere la marfurile nealimentare.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar- Bancari din Romania au anticipat, in medie, ca inflatia anuala a coborat la 6,8% in prima luna a acestui an, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6%. Estimarile membrilor AAFBR au fost cuprinse intre 0,4% si 1,1% pentru inflatia lunara si 6,6% si 8,1% pentru rata anuala.

Totodata, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, ca rata anuala a inflatiei a coborat cel mai probabil sub 7% dupa evolutia preturilor din luna ianuarie.

Rata lunara a inflatiei a fost in decembrie de 0,5%.

Banca Nationala a Romaniei a majorat, saptamana trecuta, prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%.

Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.