In laboratorul Larex din Capitala s-au testat si astazi cateva produse sigilate. Rezultatul a fost mai mult decat evident. In cazul malaiului, rezulta un minus de 61 de grame, de 4 ori mai mare decat marja de eroare. Nici in cazul fainii nu se respecta gramajul. Si de aici lipsesc 32 de grame, dublu fata de marja admisa.

"Valoarea negativa tolerata este de plus-minus 15 grame. Din probele analizate niciuna nu a fost conforma cu aceasta valoare tolerata" spune biologul Corina Vacaroi.

Masuratori s-au facut in intreaga tara la zahar, orez, faina, malai si sare. Autoritatea pentru protectia consumatorilor a controlat 1140 de tone de produse. Iar in cazul a peste 100 de tone s-au depistat inselaciuni la gramaj.

Cele mai multe nereguli s-au gasit la zahar, unde 82 de tone nu respectau normele, urmat de malai, sare, faina si orez. Numai la un tip de zahar s-au gasit chiar si 72 de grame lipsa.

Asta inseamna ca daca v-ati pus in cos 15 pachete de zahar, v-ati cumparat de fapt doar 14 kilograme. Pentru ca un kilogram v-a fost furat la cantar.

"Nu e normal ca noi luam ca si cum ar fi gramajul corect. Am luat un kg de zahar, nu am unde sa-l controlez", se plang oamenii.

In astfel de cazuri, autoritatile ne sfatuiesc sa cantarim produsele in magazin daca vrem sa fim siguri ca platim cat am cumparat.

"Au fost constatate abateri intre 36 si 80 de grame la produsul ambalat fata de un kg cat este informat consumatorul. Printr-un calcul simplu e destul de grav afectat buzunarul consumatorului", spun cei de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a impartit amenzi de peste 540 de mii de lei. Din pacate, legea nu ii permite sa ia masuri mai drastice, iar producatorii care si-au inselat clientii la cantar pot incerca din nou. Daca sunt prinsi, scapa cu o amenda.