Comisia Europeana accelereaza etichetarea carnii din alimente, pe fondul scandalului european
Carne
Sub presiunea mai multor state membre, Comisia Europeana s-a angajat sa accelereze eforturile in vederea etichetarii originii carnii utilizate in alimente preparate, confruntata cu scandalul carnii de cal care continua sa se extinda in Europa, scrie AFP.
Franta, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda si Portugalia mai ales au solicitat ca un raport al Comisiei prevazut pentru sfarsitul anului sa fie livrat inainte de inceputul verii, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, dupa un Consiliu al ministrilor UE.
"Am indicat ca cel mai bine ar fi in iunie, iar cel mai tarziu ar fi in septembrie", a precizat acesta.
Comisarul european pentru Sanatate si consum, Tonio Borg, s-a angajat ca acest raport va fi gata pentru "sfarsitul verii, inceputul toamnei". "Insa este imposibil sa pregatim acest raport pentru sfarsitul lui iunie asa cum anumite state membre au solicitat", a prevenit acesta in cadrul unei conferinte de presa, apreciind ca mentiunea originii carnii din alimentele preparate exte o problema "complexa".
Potrivit Le Foll, mai multe state europene, printre care Franta si Germania, "s-au pozitionat clar" in favoarea indicarii originii alimentelor preparate. Aceste doua state lucreaza la redactarea unui text care va fi propus celorlalte state "pentru a incerca sa obtinem un acord cat mai mare posibil", a adaugat acesta.
Pentru moment, industria este constransa de reglementarea europeana de a mentiona tipul de carne care intra in preparatele lor, insa nu si originea.
In Franta, Findus si Fleury Michon, precum si distribuitorii Carrefour, Intermarche si Picard, au anuntat ca se angajeaza sa garanteze originea franceza a tuturor produselor lor pe baza de carne.
Scandalul carnii de cal fals stampilata ca fiind de vita s-a raspandit rapid in Europa dupa descoperirea la jumatatea lui ianuarie, in Irlanda si Marea Britanie, a hamburgerilor continand carne de cal. Numeroase produse gata preparate au fost retrase de pe rafturi in 15 state europene si la Hong-Kong.
Pe 5 februarie, UE a lansat un plan destinat sa lupte impotriva crizei carnii de cal, constand intr-o serie de teste ADN asupra alimentelor preparate ce ar trebui sa contina carne de vita si depistarea carnii de cal cu fenilbutazona, un anti-inflamator nociv pentru sanatate.
"Pentru moment, in Franta, toate testele efectuate pentru fenilbutazona sunt negative", a declarat Stephane Le Foll.
Vorbind despre testele ADN, ministrul irlandez, Simon Coveney, a carui tara asigura presedintia UE pana in iunie, a pledat pentru generalizarea acestei metode pentru a "restaura increderea consumatorilor".
Mai multe despre:
#Comisia Europeana#carne de cal#etichetare carne#fonduri europene#industria alimentara
Pe acelasi subiect: