Danone a blocat luni in depozit 75 tone de produse. Rezultatele analizelor au venit marti: sunt sigure pentru consum
Danone Romania a retras luni preventiv de pe piata unele produse care puteau sa contina urme de lapte contaminat si a blocat in depozitul sau alte 75 de tone de lactate, dupa ce a descoperit aflatoxina in laptele livrat de unul din furnizorii sai, a anuntat luni producatorul. In paralel, Danone Romania a trimis mostre ale acestora spre analiza unui laborator european acreditat. Rezultatele primite marti confirma ca aceste produse au un continut de aflatoxina sub limita europeana si, ca urmare, sunt sigure pentru consum.
Luni 18 martie
"Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat de la acea ferma. Procesul de retragere se desfasoara foarte rapid si facem toate eforturile sa fie finalizat pana la finalul zilei", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.
Dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, Danone Romania a decis mai multe masuri suplimentare si voluntare de autocontrol fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina.
"Niciun lapte pentru care exista suspiciunea unui continut de aflatoxina peste norme nu este acceptat in fabrica", precizeaza compania.
Increderea romanilor in siguranta laptelui vandut in magazine a scazut in urma mediatizarii intensive si comunicarii precare pe tema contaminarii cu aflatoxina, doi din cinci consumatori declarand ca nu au mai cumparat lapte de la aparitia primelor informatii, potrivit unei analize a Rogalski Grigoriu Public Relations.
Prima declaratie privind lapte cu aflatoxina a fost facuta in urma cu aproape doua saptamani de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a afirmat ca o cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania au fost identificate si retrase de pe piata.
Ulterior, ANSVSA a anuntat ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui.
De asemenea, ANSVSA a anuntat ca probele de lapte de la trei ferme si doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.
Miercuri, vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a afirmat ca laptele de la alte doua centre de colectare ar contine aflatoxina peste limitele admise, insa produsul nu a ajuns in comert, in total existand suspiciuni privind laptele din sapte unitati. Tot miercuri, Mihai Turcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA.
Manastireanu a declarat, joi, ca laptele care se afla pe piata este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxina peste limitele admise, care a fost sechestrata si va fi distrusa, reprezinta aproximativ 0,2 la suta din productia zilnica de 20.000 de tone a Romaniei.
Lapte cu aflatoxina peste limita admisa a fost depistat la trei ferme, doua centre de colectare si doua centre de procesare, in urma controalelor demarate la nivelul tuturor unitatilor, de la cele de productie la cele de procesare.
Potrivit reprezentantilor ANSVSA, la acel moment, fusesera verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unitati, rezultatul final al anchetei urmand sa fie anuntat spre sfarsitul saptamanii viitoare.
Ancheta a fost demarata dupa ce, in 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma.
Un numar de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din productia unor ferme, a fost suspendata in urma controalelor privind nivelul de aflatoxina, a informat duminica ANSVSA.
Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.
Pe acelasi subiect: