Cotidianul Daily Mail scrie despre ulltimele cifre ale recensamantului din Romania, subliniind faptul ca numarul persoanelor din tara a scazut in mod simtitor in ultimii zece ani. Potrivit britanicilor, cele 1,5 milioane de romani care nu mai apar la ultima numaratoare ar fi plecat cu totii in Vest, sa munceasca in tari precum Spania sau Italia, lasand in urma o populatie imbatranita si o natalitate in scadere.

Britanicii se tem de un nou val de imigranti care ar ajunge in tara lor la sfarsitul anului, avand in vedere ca in ianuarie Marea Britanie isi va deschide piata muncii pentru cetatenii din Romania sau Bulgaria. In urma ridicarii restrictiilor de angajare, mai multi romani si bulgari urmeaza sa se alature celor 100.000 care traiesc deja in Regat.

Intre timp, premierul David Cameron a fost supus mai multor presiuni de a mentine restrictiile de munca si anul viitor, in ciuda reglementarilor venite din partea Uniunii Europene. Un sondaj realizat in aprilie de BBC Newsnight arata ca 8,2% dintre romani si 13,6% dintre bulgari se gandesc sa se mute in Marea Britanie in 2014. Tara este o destinatie mai vizata in aceasta perioada decat Spania sau Italia, din cauza somajului crescut din sudul Europei.

Publicatia britanica se refera la Romania si Bulgaria ca fiind “adanc ingropate in saracie”, in comparatie cu majoritatea tarilor din UE.

Luna trecuta, politia si oficialii de la imigratie au facut o descindere intr-o zona cu mai multe baraci ridicate si locuite de romani, intr-o suburbie a Londrei. La fata locului au gasit 68 de persoane, majoritatea romani, care traiau in cocioabe construite din resturi de plastic si lemn, intr-o zona plina de gunoaie, pe locul unui fost stadion de fotbal. Numai cinci dintre acestia aveau permis de munca pe teritoriul tarii. Celorlalti li s-a oferit posibilitatea sa li se achite calatoria inapoi in Romania, insa doar 19 au acceptat sa plece. Celor care au ales sa ramana li s-a spus ca au la dispozitie 30 de zile in care sa paraseasca statul, insa au fost intre timp eliberati. Potrivit cotidianului, politia ar trebui sa plateasca apoi cate 15.000 de lire sterline ca sa ii gaseasca, sa ii monitorizeze si in cele din urma sa ii repatrieze pe fiecare dintre ei.

Primarul Londrei, Boris Johnson, a spus recent ca, dupa parerea sa, imigrantii fara acte ar trebui tratati cu mai multa ingaduinta, insa prim-ministrul a respins ideea, spunand ca o asemenea abordare ar trimite un mesaj gresit despre tara.