Cum sa-ti inchiriezi cat mai bine locuinta! Top ponturi pentru chiriasi si proprietari!
Nu e un secret pentru nimeni ca, in criza, chiriile au scazut si chiar semnificativ. Daca stai de mult timp intr-un apartament si te-ai obisnuit, asta nu inseamna ca nu ai putea gasi o oferta mai buna in piata, mai ales daca proprietarul se dovedeste prea putin dispus sa renegocieze. Daca te gandesti sa te muti, avem cateva sfaturi utile pentru tine la ce sa fii atent. Pe unele poate le-ai aplicat pana acum, dar sunt si lucruri noi pe care le poti gasi aici.
Daca esti de partea cealalata si te gandesti sa iti inchiriezi apartamentul si eventual sa te muti la soacra ca sa reusesti sa o scoti bine la capat din criza asta, dar si sa-ti platesti ratele fara sa te trezesti cu executorul la usa, avem si pentru tine cateva ponturi. Toate sunt mai jos!
A. Daca esti chirias:
1. Incepe sa te informezi cel putin cu o luna si jumatate inainte de momentul mutarii daca vrei sa alegi cea mai buna oferta de pa piata. Uita-te cu atentie la nivelul chiriilor si nu uita ca acestea variaza foarte mult in primul rand in functie de perioada din an. Spre exemplu, acum vine vara si studentii pleaca fiecare spre casa ceea ce conduce, de obicei, la o usoara scadere a preturilor.
2. Vorbeste si cu prietenii si rudele, cineva sigur te poate pune in legatura cu persoane care doresc sa inchirieze apartamente.
3. Chiria pe un apartament variaza foarte mult in functie de marirea acestuia, locatie si stare adica daca este mobilat sau nemobilat.
4. Ar fi bine sa inchei un contract de inchiriere, macar pe hartie daca nu chiar unul legal si inainte sa-l semnezi ai grija sa nu aiba clauze cum ar fi: interzicerea oaspetilor, animalelor de casa, redecorarii s.a.m.d..
5. Nu uita sa fixezi la cat timp poate avea loc prima renegociere de chirie si sa stabiliti de comun acord in ce conditii se poate produce.
6. Stabileste de la bun inceput cum se vor desfasura vizitele proprietarilor: cu cat timp inainte va anunta vizita, la ce interval de timp vor avea loc, in ce conditii s.a.m.d.
7. In cazul unor defectiuni, stabiliti exact cine se va ocupa cu plata reparatiilor.
8. Discutati de la bun inceput despre contributiile la lucrarile care se fac pe scara si de banii care trebuie dati la fondul de rulment al blocului. De regula, toate acestea cad in sarcina proprietarului.
9. Intrebati daca apartamentul respectiv are asigurare si ce riscuri sunt acoperite.
10. Stabiliti preavizul ca sa fiti siguri ca nu va treziti dati afara.
11. Asigurati-va ca zona in care se afla apartamentul este cat de cat sigura, intrebati proprietarul, vecinii si/sau administratorul blocului despre eventuale incidente.
B. Daca esti proprietar:
1. Pregateste-ti locuinta pentru inchiriere ca sa arate cat mai bine, trebuie sa fie competitiva daca vrei sa scoti un pret cat mai bun. Eventual da-i cu var, schimba ce e stricat prin casa si asa mai departe. Daca ai televizor LCD, masina de spalat, aer conditionat etc. poti sa primesti un pret mai bun.
2. Apoi, scapa de obiectele inutile, care ocupa mult spatiu si de cele care nu arata prea grozav.
3. Ai grija ca instalatiile sanitare sau alimentarea cu gaz si electricitate sa mearga bine si pregateste-te sa ai grija de buna lor functionare pe toata durata inchirierii.
4. Uita-te cu atentie la preturile de prin ziare si unde vezi conditii care ti se par similare cu cele oferite de tine, nu strica sa faci o vizita ca si eventual chirias mai ales daca ai timp. Intr-o sambata ai putea vizita cel putin 3-4 apartamente ca sa iti faci o idee ce ofera altii si mai discuti eventual cu agentii imobiliari ca sa stii ce se cere si ce nu, cam cat ai putea obtine s.a.m.d. Dupa ce consideri ca te-ai informat suficient, stabileste un pret competitiv ca doar nu vrei sa stai cu apartamentul gol doua - trei luni.
5. Ai grija la chiriasi. Incearca sa te informezi cu privire la acestia si la buna lor credinta. Nu uita ca persoana in cauza are obligatia sa iti plateasca la timp chiria si sa nu iti strice locuinta.
6. Daca tu crezi ca este cat de cat de incredere, cere-i un depozit in avans si stabileste de comun acord data pentru plata chiriei precum si cate zile de gratie are. De obicei, sunt 3 sau 5 zile dupa expirarea fiecarei date de plata a chiriei in care chiriasul primeste un nou termen ca sa-si onoreze obligatiile.
7. Cel mai bine ar fi sa semnezi un contract de inchiriere si la data predarii locuintei, ai putea incheia un proces verbal de predare-primire, in care sa mentionezi starea locuintei, iar asta te poate scuti de eventualele daune.
8. Trebuie sa stabilesti foarte clar conditiile inchirierii: valoarea chiriei, modul de plata, obligatiile si drepturile fiecaruia. Nu uita sa stabilesti si preavizul adica termenul in care va anuntati reciproc ca locuinta trebuie sa fie libera sau va fi eliberata.
9. Ar fi bine sa stabilesti de la bun inceput cum se impart cheltuielile in caz de reparatii si daca suporti tu totul sau imparti o parte cu respectivul chirias si in ce cazuri.
10. Anunta tu din start ca toate vizitele tale vor fi anuntate cu cel putin o zi inainte si nu vor fi mai mult de una pe luna si respecta asta.
11. Daca ai asigurare la apartament, ceea ce ar fi preferabil, spune-i chiriasului despre riscurile pentru care este asigurat si in acest fel nu vor exista neintelegeri intre voi referitoare la plata despagubirilor.
12. Tine legatura cu administratorul blocului si cu vecinii si in felul asta vei putea monitoriza chiriasii de la distanta ca sa stii din timp daca sunt probleme. Ocupa-te de "aceasta monitorizare" cel putin in primele doua luni pentru ca niciodata nu stim pe cine primim in casele noastre.
13. Nu uita sa fixezi la cat timp poate avea loc prima marire de chirie si in ce conditii se poate produce.
Citeste si: Cum sa nu te lasi pacalit de agentul imobiliar!
Mai multe despre:
#chirii#cum sa inchiriez apartamentul#imobiliare#ponturi pentru chirias#ponturi pentru proprietar
Pe acelasi subiect: