Ai sau nu centrala, vei plati, in medie, cam tot aceeasi factura. O recunosc multi bucuresteni care si-au instalat repartitoare si centrale acum cativa ani, tocmai in ideea de a face economie la intretinere, in lunile de iarna.

Acum, dupa ce trag linie si aduna, calculul iese pe minus. Iar factura pe octombrie deja a ingrozit multi locatari care se gandesc chiar sa renunte la repartitoare si centrale.

Care e problema

Pana acum cei care nu erau racordati la reteaua centralizata plateau doar caldura consumata si o cota comuna stabilita de asociatie la "mica intelegere" fara masuratori. De anul acesta, administratorii care nu au facut masuratorile nu mai au voie sa puna la nimereala suma pe care toti locatarii o platesc pentru caldura de pe scara sau pentru caldura emanata de tevile care ii trec prin baie.

Cum se procedeaza? Administratorul trebuie sa masoare lungimea si grosimea tevilor care trec prin apartament, sa mearga la firma care a montat repartitoarele. Aici datele se introduc in calculator si programul va arata suma pe care fiecare locatar o are de plata.

Cat veti da in plus?

Autoritatile au decis si cat veti da pentru caldura emanata de tevile din baie de exemplu: 30% din factura totala a asociatiei in lunile friguroase si 50% in lunile mai calde. Problema este ca aproximativ jumatate dintre asociatii nu au facut aceste masuratori.