Inovatia va scapa de cosmarul intretinerii 250 de familii ale caror blocuri au fost deja racordate la acest sistem. 60 de panouri solare vor incalzi 10.000 de metri cubi de apa. Cu alte cuvinte vor asigura caldura si apa calda pentru doua blocuri.

Realizatorul proiectului, Victor Hagiu, spune ca reducerea consumului pe un an este de peste 70%, pentru ca sapte luni pe an apa calda este furnizata pe gratis, iar in perioada de iarna, daca este soare nu merge gazul, iar daca nu este soare, merge doar gazul.
 
Chiar si cu ajutorul gazului pe timp de iarna, oamenii spun ca factura la intretinere va scadea simtitor. Isi aduc aminte cu fiori cat au platit in 2009, atunci cand au venit facturi si de sapte milioane de lei.

Proiectul, care a costat 200.000 de euro, a fost realizat cu fonduri europene.

In schimb, la Oradea, peste 4.000 de apartamente dintr-un cartier sunt incalzite folosind ca sursa de energie apa geotermala. Practic, intr-o statie de transformare, apa vine de la 3.000 de metri adancime, incalzeste agentul termic, iar acesta este transmis mai departe in calorifere.

Locatarii sunt norocosi: platesc 100 de lei pentru o gigacalorie fata de 174 cat costa la centrala termica a orasului. Aceasta inseamna ca factura la intretinere se reduce cam cu 40%.

Si in zona Marii Negre un consortiu international a ridicat 120 de turbine la Fantanele-Cogealac, cel mai mare parc eolian din Europa. In proiect este si un parc de turbine pe mare.