Cum au reusit turcii sa cladeasca un sistem medical extrem de performant in ultimii 10 ani
Sute de romani se trateaza anual in spitalele din Turcia. Desi costurile pentru operatii si tratamente pot fi duble fata de noi, cei care au mers acolo spun ca performanta turcilor se ridica la nivelul Germaniei si Austriei, fara sa atinga insa si preturile uriase din aceste state. Cum au reusit turcii sa ajunga aici? Au schimbat radical sistemul de sanatate in ultimii 10 ani, mizand pe investitii masive in medici si colaborare puternica intre stat si privat.
N-as fi cautat departe de tara, daca viata mea n-ar fi depins de asta. Asa a inceput povestea Florinei, care a ajuns in grija unor specialisti din Turcia, noteaza Stirile ProTV.
Nu e vorba numai de doctori, e vorba de tehnologie. Nu doar cazurile grave ajung sa se trateze in Turcia. Doctorilor li s-a dus vestea ca sint buni la toate si asa au ajuns unele vedete sa aleaga Instanbulul sau Ankara si pentru operatii estetice.
Mihai Traistariu a facut acolo un implant de par dupa ce a fost complet nemultumit de interventia din Romania. Si Raoul a mers la Istanbul pentru o liposuctie si un implant capilar. De altfel, intreg fluxul de pacienti romani spre Turcia e in crestere, in ciuda costurilor care sunt duble. De pilda, o cura de 30 de sedinte de radioterapie costa in Romania 6.000 de euro. La Istanbul, 10.000 de euro. La Viena, Berlin sau Paris, 13.000 de euro.
Deoarece Turcia nu face parte din Uniunea Europeana, in prezent, nu face obiectul decontarilor pentru servicii medicale transfrontaliere. Avem totusi, de 15 ani, un acord bilateral care, prin casele de asigurari - cea romana si cea turca, acopera toate costurile ingrijirilor de urgenta.
Turcia atrage prin costuri mici de transport si cazare, dar pe primul loc sunt rezultatele. Cum a ajuns aici, in doar 10 ani? Inca din 2002 a inceput dirijarea fondurilor de stat spre sustinerea clinicilor private.
"Guvernul de atunci a hotarat o politica pe termen lung, care i-a provocat pe antreprenorii privati sa se implice mult mai activ in sistemul de sanatate din Turcia. Ca urmare, particularii au investit masiv, si-au facut spitale noi si au adus tehnologii noi", spune Ismail Dernek, reprezentantul unei companii turcesti.
Astazi s-a ajuns la o colaborare stransa, iar statul si particularii profita impreuna de pacientii sositi si din tara noastra. Pe termen scurt, oficialii nostri nu pot oferi solutii. Gasesc raspunsuri in locul lor tot turcii, care vireaza mai nou capital de milioane de euro spre infiintarea unor clinici private in estul europei, inclusiv in Romania.