Autoritatea turca pentru Telecomunicatii a deschis luna aceasta negocieri cu conducerea Twitter, dupa ce autoritatile au blocat, in martie, accesul la platforma de microblogging cu sediul la San Francisco.

Aceasta noua sesiune de negocieri, la care urmeaza sa participe premierul Recep Tayyip Erdogan este programata in a doua saptamana din mai, potrivit postului de televiziune.

Erdogan a cerut ca Twitter sa deschida un birou de legatura in Turcia si sa plateasca impozite, dar firma - care are aproximativ 12 milioane de abonati in aceasta tara - a refuzat sa deschida o reprezentanta intr-o tara in care serviciul ii este interzis.

"Orice firma ar avea rezerve sa investeasca intr-o atmosfera in care serviciul ii este interzis", a declarat vicepresedintele Twitter Colin Crowell la finalul unei vizite de trei zile in Turcia.

In cursul acestei vizite, delegatia firmei americane s-a intalnit cu o serie de reprezentanti turci de rang inalt, pentru a discuta despre tensiunile provocate de decizia premierului de a interzice accesul la retea, pe care au fost difuzate inregistrari ale unor conversatii telefonice care implica regimul intr-un vast scandal de coruptie.

Decizia a provocat o adevarata avalansa de critici interne si externe la adresa Ankarei, astfel incat autoritatile s-au vazut nevoite sa anuleze blocarea Twitter dupa doua saptamani, in urma unei hotarari a Curtii Constitutionale, cea mai inalta jurisdictie din tara.

Furios, Erdogan a acuzat saptamana trecuta retelele de socializare de "evaziune fiscala", acuzatie dezmintita de Twitter.