Pentru proiectul Codului de Dialog Social au fost depuse 129 amendamente din partea parlamentarilor, dintre care 128 de la Camera Deputatilor si 1 de la Senat.

Pentru proiectul legii care reglementeaza salarizarea profesorilor au fost depuse 15 amendamente, dintre care 14 de la Camera Deputatilor si 1 de la Senat.

Din totalul acestor amendamente, Guvernul a acceptat 13 pentru Codul Social si 6 pentru salarizarea profesorilor, explicatia la cele mai multe dintre aceste amendamente fiind ca sunt introduse pentru acuratetea formularii, simetrie, clarificarea unor definitii sau corelari legislative, au declarat sursele oficiale citate de Mediafax.

Citeste si: Urmatorii trei ani in Romania: Concedieri, fara al 13-lea salariu, fara tichete de masa si prime de vacanta

Boc fenteaza iar Parlamentul. Isi angajeaza raspunderea pe legea salariilor profesorilor si Codul de Dialog Social VIDEO

Prin cele mai importante amendamente acceptate la Codul Social este si cel care stabileste, la propunerea UNPR, ca in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, contractul colectiv de munca sa fie negociat de catre reprezentantii federatiei la solicitarea si in baza mandatului daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie reprezentativa "in sectorul de activitate din care face parte unitatea".

Premierul Emil Boc a declarat recent ca drepturile salariale castigate de profesori in instanta vor fi esalonate la plata incepand cu 2012, "intr-un cuantum si pe parcursul unui interval" care vor fi stabilite dupa inventarierea tuturor sentintelor, dar si a banilor care trebuie alocati de stat pentru toate salariile.

Executivul a decis, prin OU 71/2009, ca drepturile salariale castigate de bugetari in instanta, prin hotarari judecatoresti executorii, vor fi platite esalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total in 2012, 33% in 2013 si 33% in 2014. Sumele se actualizeaza cu inflatia.

Prevederea este aplicata inclusiv in cazul profesorilor care au castigat in justitie majorarea salariilor.

Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014 releva insa ca Guvernul ia in calcul reducerea drastica a sumelor care trebuie platite anul viitor bugetarilor cu titluri judecatoresti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel incat sa isi poata onora angajamentul de recuperare integrala a taierilor salariale pentru toti angajatii din sectorul public.

Guvernul se razgandeste: Bugetarii cu salarii marite in instanta vor lua prima transa, in 2012, dar 5% in loc de 34%