Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a declarat în cadrul dezbaterii online "Energy Forum - "Liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică" că în aproximativ o lună instituția va decide în ce fel va interveni în piaţă.

"Ţinta noastră este ca lucrurile să meargă bine în toamnă, când începe sezonul rece şi când consumul creşte. Va dura ceva timp până când ne hotărâm fiecare unde să ne facem contractul, până când toţi consumatorii interesaţi vor dobândi cunoştinţele necesare, deci avem câteva luni la dispoziţie ca acest mecanism să meargă mai bine, ca toamna să ne prindă cu contracte cât mai avantajoase care să reflecte condiţiile bune din piaţă din acest moment", a afirmat Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

El a arătat că o parte bună a pandemiei este că în această perioadă a scăzut preţul la energie şi la gaze, deci este un moment bun pentru liberalizarea pieţei.

"Avem o investigaţie pentru a avea o bază legală pentru a putea cere informaţii prompt de la companii. Dacă vreţi, este preventivă investigaţia pe care o avem în momentul de faţă. Vom strânge date, dar vrem să aşteptăm până la sfârşitul lunii, pentru că a trecut abia o săptămână şi este prea devreme să tragem concluzii. Aş vrea ca până la sfârşitul lunii să avem o discuţie cu partenerii menţionaţi înainte (ANRE şi Ministerul Energiei - n.r.) pentru a vedea cum s-a desfăşurat procesul şi în ce fel ar trebui să intervenim", a precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, autoritatea de concurenţă va monitoriza în special dacă actualii furnizori, E.ON şi Engie, au tentative de blocare a consumatorilor care vor să se mute la altă companie.

"Zona unde putem fi eficienţi este a preveni sau a interveni atunci când se văd semne că se blochează migraţia clienţilor de la un furnizor la altul. Vedem deja că au apărut oferte mai atractive decât cele pe care le aveam în contractele de până acum şi e important să fie lăsaţi liber clienţii să se mute de pe contractele actuale, mai dezavantajoase, înspre cele mai bune şi asta îi va obliga şi pe cei doi mari furnizori, ca să nu-şi piardă clienţii, vor fi şi ei obligaţi să dea condiţii mai bune şi vedem că au apărut şi ei deja cu oferte mai bune", a continuat el.

Pentru ca acest mecanism să funcţioneze, clienţii trebuie să fie liberi să se mute de la un furnizor la altul.

"Noi la asta vom fi foarte atenţi, ca nu cumva actualii furnizori să încerce să blocheze prin diferite şicane mişcarea clienţilor", a adăugat preşedintele Concurenţei, în dezbaterea organizată de trustrul de presă DC Media Group.

Chiriţoiu a mărturisit că nu a încheiat încă un nou contract la gaze, în aşteptarea unor oferte mai bune.

De la 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale din România a fost complet liberalizată. Marii furnizori de gaze, E.ON şi Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu acelaşi preţ ca până acum. Aceasta în timp ce autorităţile au anunţat că populaţia va plăti cu 10-15% mai puţin odată cu liberalizarea, întrucât cotaţia gazelor pe bursă a scăzut.

Piaţa de energie electrică urmează să fie complet liberalizată şi ea de la 1 ianuarie 2021.