Producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă 40% din producţie, începând cu 1 iulie, la un preţ de pornire stabilit de ANRE. Reacția OMV Petrom și Romgaz
Gaze, gazoduct
Producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă 40% din producţie, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, la un preţ de pornire stabilit de ANRE, potrivit unui proiect de OUG iniţiat de Ministerul Economiei, pentru modificarea Legii energiei 123/2012.
Astfel, "pentru perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020, cantităţile de gaze naturale prevăzute la lit. a) reprezintă o cotă procentuală de 40% din producţia anuală înregistrată în anul anterior ofertării, cu excepţia consumului tehnologic şi a consumului propriu; pentru perioada 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2022 cantităţile anuale de gaze naturale prevăzute la lit. a) reprezintă o cotă procentuală de 40% din producţia anuală înregistrată în anul anterior ofertării, cu excepţia consumului tehnologic şi a consumului propriu", informează Agerpres.
Vânzarea acestor cantităţi de gaze se va face în baza programului de ofertare obligatorie stabilit de ANRE, care să cuprindă repartizarea cantităţilor ofertate pe produse standardizate lunare, trimestriale, semestriale, sezoniere şi anuale, astfel încât să fie asigurate condiţiile de competiţie, transparenţă şi nediscriminare pentru toţi potenţialii cumpărători.
"În perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2022, toţi participanţii la piaţa de gaze naturale, în măsura în care contractează cumpărarea de gaze naturale pe piaţa angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să oferteze anual, în calitate de cumpărător, în anul calendaristic în care achiziţionează gazele naturale, cereri de cumpărare gaze naturale pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE", se mai arată în proiectul de OUG.
Potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ va permite furnizorilor de gaze naturale, pe o piaţă concurenţială, să îşi gestioneze sursele de gaze naturale (producţie internă curentă, înmagazinare, import) necesare pentru acoperirea necesarului de consum al portofoliului de clienţi, în condiţii de minimizare a costului resurselor alocate, în scopul consolidării poziţiei în piaţă prin oferirea celor mai bune preţuri clienţilor finali şi asigurarea continuităţii furnizării gazelor naturale.
"De asemenea, pentru producătorii de gaze naturale se elimină obligaţia de a încheia, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate angro, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător, instituindu-se obligaţia ca în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022 producătorii de gaze naturale a căror producţie anuală realizată în anul anterior depăşeşte 3.000.000 MWh să oferteze anual vânzarea unor cantităţi de gaze naturale, cu livrare în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, în mod transparent, public şi nediscriminatoriu, pe pieţele centralizate în conformitate cu reglementările emise de ANRE", spun iniţiatorii proiectului.
“Obligaţia de a vinde pe bursă la anumite preţuri contravine ideii de piaţă liberă”
În replică, reprezentanții celor doi mari producători de gaze din Români – OMV Petrom și Romgaz, au atras atenția că obligaţia producătorilor de gaze, impusă prin legislaţie, de a vinde pe bursă anumite cantităţi, la anumite preţuri, prin programul de gas release, care intră în vigoare la 1 iulie, contravine ideii de piaţă liberă.
"Acest gas release şi obligaţia de tranzacţionare fac ca piaţa să nu fie liberă şi acest lucru cu siguranţă nu este pozitiv pentru investitori. Mai mult decât atât, să creştem de la 30% la 40% (ponderea din producţie care trebuie tranzacţionată pe bursă - n. r.) este cu siguranţă negativ din perspectiva investitorilor care se bazează pe o piaţă liberă, aşa cum este promovat la nivel european", a afirmat Alina Popa, directorul financiar al OMV Petrom.
Ea a menţionat că existenţa unei pieţe libere este un element esenţial pentru deblocarea investiţiilor în proiectele de gaze din Marea Neagră.
Ideea a fost împărtăşită şi de Vasile Ciolpan, directorul comercial al Romgaz, care a afirmat că, atâta timp cât există anumite obligaţii pentru companii, acea piaţă nu mai este liberă.
"Cel mai important legat de aceste procente nu este mărimea lor, ci corectitudinea cu care sunt gândite. Pur şi simplu, termenul 'obligatoriu' denaturează libertatea de a încheia contracte, este ceea ce ne deranjează. Odată ce eşti obligat, eşti deposedat de anumite cantităţi să realizezi contracte care nu se pot încheia pe bursă, cum sunt contractele pe termen lung pe care încearcă să le negocieze investitorii din Marea Neagră, care au alt specific, altă structură", a susţinut Ciolpan.
În plus, nu toate companiile au acces la bursă, a arătat el.
"Piaţa trebuie lăsată liberă. Atunci când stabileşti anumiţi piloni din contract, precum preţ, cantitate, piaţa nu mai este liberă. Prin astfel de obligaţii: preţ impus, cantitate stabilită, perioadă stabilită, toţi cei trei piloni ai contractului sunt stabiliţi, aşa că nu mai putem vorbi de piaţă liberă. Trebuie să lăsăm cererea şi oferta să funcţioneze", a precizat reprezentantul Romgaz.
De la 1 iulie 2020, piaţa gazelor din Româna va fi complet liberalizată.
Pe acelasi subiect: