Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal din lume, pe locul 5 in Europa si 9 la nivel mondial
Romania este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, inregistrand in anul 2011 exporturi in valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 in Europa in urma Belgiei, Poloniei, Frantei si Olandei, repsectiv pe 9 la nivel mondial, scrie Mediafax.
La nivel mondial, exporturile de cal, catar sau magar au totalizat 411 milioane euro la nivelul anului 2011.
Cele mai mari tari exportatoare sunt Belgia (70,93 milioane euro), Argentina (62,8 milioane euro), Canada (59,9 milioane euro), Mexic (35,13 milioane euro), Polonia (34,01 milioane euro), Franta (24,49 milioane euro), Olanda (22,84 milioane euro), Uruguay (21,72 milioane euro), Romania (13,07 milioane euro) si Spania (11,23 milioane euro), potrivit datelor ITC, calculate pe baza statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite. Romania este urmata in top de Spania, cu 11,2 milioane euro.
Cei mai importanti importatori sunt Italia (88,62 milioane euro), Belgia (76,39 milioane euro), Franta (69,45 milioane euro), Rusia (55,66 milioane euro), Elvetia (38,27 milioane euro), Japonia (18,86 milioane euro), Olanda (18,72 milioane euro), Kazahstan (7 milioane euro), Finlanda (4,65 milioane euro) si Bulgaria (4,05 milioane euro).
Astfel, Romania a exportat in 2011 carne de cal, catar sau magar in valoare de 13,1 milioane euro, fata de 10,8 milioane euro in anul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). In 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, fata de 8,4 milioane euro in 2008, respectiv 7,7 milioane euro in 2007.
In primele 11 luni ale anului 2012, Romania a exportat carne de cal, catar sau magar in valoare totala de 12,3 milioane euro, potrivit datelor INS.
Principalele piete de export au fost anul trecut Belgia, Bulgaria, Italia si Polonia. Astfel, Romania exporturile catre Bulgaria s-au cifrat la 3,1 milioane euro, in timp ce livrarile in Belgia au atras incasari de 4,5 milioane euro. Italia a importat de aproape 2 milioane euro, iar Polonia de 1,6 milioane euro. Romania a mai exportat anul trecut carne de cal si catre Olanda, Austria, Ungaria, Grecia, Germania si Cehia, insa in cantitati nesemnificative, cu cifre de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro.
In anii anteriori, cele mai mari piete de desfacere pentru carnea romaneasca de cal au fost Belgia si Italia, reiese din statisticile ITC, calculate pe baza datelor ONU. Comertul de profil cu Bulgaria a inflorit abia in 2011, cantitatile exportate in anii anteriori fiind nesemnificative.
In 2011 exporturile din Romania catre Belgia s-au cifrat la 4,97 milioane euro, fata de 5,6 milioane euro in 2010, 4,6 milioane euro in 2009 si 2008, respectiv 4,2 milioane euro in 2007, potrivit ITC.
Importurile Bulgariei din Romania au generat in 2011 venituri de 3,16 milioane euro, fata de 844.000 euro in anul anterior, 187.860 euro in 2009 si 331.670 euro in 2008.
Italia este un client fidel al producatorilor de carne de cal din Romania, cu importuri de 3,08 milioane euro in 2011, fata de 4,07 milioane euro in 2010, 2,8 milioane euro in 2009, 3,1 milioane euro in 2008, respctiv 3,5 milioane euro in 2007.
Producatorii din Romania au exportat catre Olanda in valoare de 1,3 milioane euro in 2011, fata de aproximativ 160.000 euro in 2010, respectiv 204.000 euro in 2008. In 2007 si 2009, Olanda nu a importat astfel de produse din Romania.
Romania a mai exportat in anii trecuti carne de cal si catre Franta, Irlanda si Marea Britanie, insa in cantitati relativ mici, cu incasari de ordinul zecilor de mii de euro pe an.
Cantitati importante de carne de cal - pana la 100% - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel. Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania. Asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins insa aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, ca din Romania nu a fost exportata carne de cal gresit etichetata, autoritatile verificand cele doua abatoare mentionate de firma franceza,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel ca frauda s-a produs"undeva dincolo de granitele Romaniei".
Comisia Europeana (CE) a apreciat marti ca "prematur" sa introduca obligatia de a mentiona tara de origine a carnii pe semipreparate, apreciind ca scandalul actual reprezinta "o problema de frauda" si asigurand ca "trasabilitatea functioneaza" atat pentru carne proaspata, cat si pentru semipreparate
Pe acelasi subiect: