Cine nu-si cauta job sau nu presteaza in folosul comunitatii ramane fara ajutor social
Guvernul se lupta cu cei care iau ajutoare sociale fara a indeplini conditiile legale pe toate planurile. Ministerul Muncii a modificat recent legea privind venitul minim garantat, prin introducerea obligatiei de a demonstra in fata autoritatilor ca beneficiarii isi cauta permanent de lucru. Persoanele care primesc de la stat venitul minim garantat trebuie, de asemenea, sa realizeze orele de lucrari in interesul comunitatii prevazute de lege.
Astfel, potrivit noilor prevederi legale, acordarea ajutorului social se suspenda in situatia familiilor si persoanelor singure care nu isi indeplinesc obligatia de a aduce din 3 in 3 luni adeverinta de la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca sau care nu realizeaza orele de lucrari sau actiuni de interes local.
Beneficiarii mai au obligatia ca o data la jumatate de an sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere privind componenta familiei si a veniturilor realizate de acestia, insotita de o adeverinta cu privire la veniturile realizate supuse impozitului pe venit.
Incepand din ianuarie 2011, plata ajutorului se va face de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, din fonduri asigurate de la bugetul de stat, dar stabilirea dreptului la ajutor social se va face in continuare de catre primarii.
“Trecerea platii ajutorului social de la nivelul primariilor la nivelul Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale reprezinta un element important in eliminarea erorilor, prin separarea functiei de plata de cea de stabilire a eligibilitatii”, explica Ministerul Muncii.
Potrivit sursei citate, modificarea legii referitoare la acordarea venitului minim garantat se inscrie in contextul acordului de imprumut cu Banca Mondiala, potrivit caruia Romania trebuie sa respecte anumite conditii care sa asigure o mai buna protectie a categoriilor defavorizate ale populatiei in perioada de criza economica.
Ministerul Muncii a inceput sa reverifice dosarele celor care primesc ajutoare sociale, 30.000 dintre acestea fiind anulate.
Totodata, ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara recent ca in Romania sunt 6 milioane de beneficiari de prestatii sociale, adica aproape o treime din populatia tarii.
Pe acelasi subiect: