Ministri, sefi de banci, premieri, oficialitati de la Uniunea Europeana, fiecare are un rol important in rezolvarea crizei datoriilor si in impiedicarea batranului continent sa alunece in prapastie.

Iata mai jos o lista, realizata de Business Insider, cu cei mai importanti oameni din Europa, in acest moment, si rolul lor in combaterea crizei:

1. Angela Merkel – cancelarul Germaniei. Germania joaca rolul cel mai important in rezolvarea problemei datorieiilor suverane, iar un succes sau un esec in aceasta zona cade pe umerii Angelei Merkel. Sunt voci, printre care si George Soros, care sustin ca vina pentru criza din UE apartine, in mare parte, Germaniei.

2. Nicholas Sarkozy – presedintele Frantei. Sarkozy, alaturi de Merkel, este implicat in negocierile pachetelor de salvare pentru tarile suffocate de datoriile enorme, aflate la un pas de faliment.

3. Jean Claude Trichet – presedintele Bancii Centrale Europene (Franta). BCE este inetitutia cea mai importanta in gestionarea banilor Uniunii si in alocarea de finanatri pentru tarile aflate in dificultate.

4. Christine Lagarde – directorul general al Fondului Monetar International (Franta). Din pozitia de ministru al finantelor din Franta si, mai nou, din cea de sef al FMI, Lagarde se va ocupa, alaturi de Trichet, de acordarea ajutoarelor financiare international pentru salvarea Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este noul sef al Fondului Monetar International

5. George Papandreu – premierul Greciei. Seful guvernului de la Atena a avut un rol dificil in convingerea partenerilor de guveranre si a opozitiei sa fie de acord cu masurile de austeritate propuse, pentru obtinerea banilor salvatori de la UE si FMI. IN caz contrar, Grecia ar fi intrat in faliment.

6. Jean-Claude Juncker – presedintele Eurogrup, premierul Luxemburgului. Sub conducerea lui Junker toti ministrii de finante din UE se aduna in cadrul Eurogroup, pentru a discuta si pentru a gasui solutii la problemele financiare din Europa. Parerile sale sunt luate foarte in serios, ultimele lui comentarii legate de Grecia si de Angela Merkel influnetand puternic pietele financiare.

7. Mario Draghi – viitorul presedinte al Bancii Centrale Europene si actualul guvernator al Bancii Nationale a Italiei. Fiind succesorul lui Trichet la conducerea BCE, Draghi va prelua de la acesta toate sarcinile legate de ajutoarele financiare pentru tarile aflate in dificultate.

8. Lorenzo Bini Smaghi – membru in boardul Bancii Centrale Europene (Italia). Este un bun cunoscator al economiei din tarile europene si un commentator active. Se zvoneste ca el va fi inlocuitorul lui Draghi la sefia bancii centrale a Italiei.

9. Herman Van Rompuy – presedintele Uniunii Europene (Belgia). Este primul presedinte din istoria UE si a initiat discutii de urgenta privind pachetele de salvare pentru tarile din grupul PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania – tarile cele mai vulnerabile din zona euro in provinta datoriilor suverane).

10. Elena Salgado – ministrul spaniol de finante. Spania, alaturi de celelalte tari din PIIGS, are o datorie care risca sa devina imposibil de finantat, ceea ce va impinge Madridul catre un ajutor international. Spania are cel mai mare numar de someri din UE.

11. Giulio Tremonti – ministrul italian al economiei si finantelor. Italia este a treia cea mai mare economie a Europei si are a doua cea mai mare datoriei din UE, dupa Grecia. Guvernul de la Roma a aprobat recent un plan de austeritate pentru reducerea cheltuielilor publice. Tremonti nu este un personaj agreat in Italia, avand dispute cu Berlusconi si fiind implicat in afaceri cu un politician arestat. Zvonurile legate de o posibila demisie a sa au destabilizat pietele financiare.

Italia cade si trage dupa ea intreaga Europa. 6 cauze pentru care fostul imperiu a ajuns pe marginea prapastiei

12. Wolfgang Schäuble – ministrul german de finanate. Germania este tara care va contribui cel mai mult financiar in salvarea tarilor indatorate, deci Schäuble are un cuvant greu de spus in stabilirea sumelor.

13. Evangelos Venizelos – ministrul de finante din Grecia. L-a inlocuit, pe 17 iunie, pe fostul ministru de finante George Papaconstantinou si are rolul dificil de a pune in aplicare masurile drastice de austeritate aprobate recent de parlamentul de la Atena.

14. Olli Rehn – comisarul european pentru economie si afaceri financiare (Finlanda). Din functia dificila pe care o detine, Rehn are o responsabilitate extreme de grea in aceasta perioada, aceea de a monitoriza in permanenta politicile economice, fiscal si monetare din UE si de a atrage atentia asupra problemelor care apar.

15. Vitor Gaspar Louçã Rabaça – ministrul de finante portughez. Numit recent in aceasta functie, Rabaça a mostenit o multitudine de dificultati, inclusiv recenta downgradare a ratingului la categoria “junk” de catre agentia Moody’s.

Sursa foto: AFP/Mediafax

Citeste si:

Criza datoriilor ingenuncheaza Europa. Sute de miliarde de la FMI s-au dus in tari muribunde care acum pun cruce zonei euro

Moneda unica are zilele numarate. Germanii vor excluderea Greciei din zona euro

Omul care tine Europa pe jar. Ce nu stiai despre “lumea ciudata” in care traieste Silvio Berlusconi