BERD: Criza datoriilor s-ar putea extinde in Europa de Est
Criza datoriilor suverane a intrat in "teritoriu nemarcat" si a readus temerile ca se va extinde in estul Europei prin legaturile bancare si comerciale, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), scrie Bloomberg.
Actiunile UniCredit si Intesa Sanpaolo, doua dintre cele mai mari banci din Europa de Est, au scazut pe 11 iulie la cel mai redus nivel din peste doi ani, dupa ce conflictele politice din Italia au amenintat ca intarzie reducerea deficitului bugetar. "Ne aflam pe teritoriu nemarcat. Situatia din Grecia, sursa contagiunii, s-a inrautatit", a declarat Erik Berglof, economist sef al BERD.
Criza datoriilor din Europa a intrat intr-o noua faza, iar liderii trebuie sa vina cu un raspuns clar, pentru a opri contagiunea care ameninta euro, a declarat miercuri viitorul presedinte la Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Ratingurile Greciei, Irlandei si Portugaliei, care au primit sprijin financiar de la UE si FMI, au fost retrogradate in categoria nerecomandata pentru investitii. "Intregul efort de a rezolva criza datoriilor s-a concentrat pe construirea unui zid pentru prevenirea extinderii acesteia din cele trei tari in Spania si posibil Italia", a spus Berglof, adaugand ca exista temeri ca "zidul de protectie nu va rezista presiunii".
Pietele au devenit mai pesimiste in legatura cu probabilitatea de rezolvare a crizei din zona euro, a aratat oficialul BERD. "Potentialul unui impact direct este in Europa de Sud-Est, iar impactul indirect este prin banci din Europa de Vest si in ultima instanta asupra cresterii din zona euro, ce mai mare piata pentru tarile rasaritene", a adaugat el.
Europa de Sud-Est, in pericol
Europa de Sud-Est este cea mai expusa la riscuri din cauza proximitatii Greciei, dar escaladarea crizei datoriilor va afecta bancile occidentale, cu implicatii in tarile unde BERD desfasoara operatiuni.
Divizii ale unor banci elene din Balcani, inclusiv din Romania si Bulgaria, au primit in octombrie imprumuturi de 630 milioane de euro de la BERD.
Banca anticipeaza un avans economic de 1,9% in Balcani, jumatate fata de cel din restul Europei Centrale si de Est.
Aproape o treime din bancile bulgaresti si 12% din cele din Romania sunt detinute de banci elene, precum Piraeus Bank si Alpha Bank.
Banci din Grecia detin 15%-25% din institutiile de credit din Macedonia, Serbia si Albania.
El crede ca ultimul nivel de contagiune va fi daca bancile occidentale vor avea dificultati sa sprijine diviziile din est.
Citeste si
Consiliul Concurentei: "Nu suntem aprioric impotriva tranzactiei RCS&RDS - UPC"