Indexul face parte dintr-un raport anual al State of the World’s Mothers si isi propune sa arate raportul optim intre conditiile de maternitate si bunastarea copiilor. In fiecare an, in jur de trei milioane de bebelusi nu reusesc sa treaca de prima lor luna de viata, iar aproape 300.000 de femei mor la nastere sau in timpul sarcinii, potrivit aceluiasi studiu.

Documentul a clasificat tarile in functie de cinci indicatori care le vizeaza pe mame: sanatatea maternala (riscul mortalitatii maternale), bunastarea copiilor (rata mortalitatii la copiii mai mici de cinci ani), statutul educational (numarul de ani de educatie formala pe care ii primeste o femeie), statutul economic (venitul brut pe cap de locuitor al fiecarei tari) si statutul politic (participarea femeilor in guvernul national).

Finlanda a fost urmata indeaproape de catre vecinii sai nordici si alte tari vest-europene, Australia fiind singura exceptie din afara Europei, care s-a clasat in top 10, arata CNN.

Statele Unite s-au clasat abia pe locul 30, din cauza ratei mortalitatii infantile, dar si a mamelor. Participarea la viata politica a femeilor femeilor este si ea mai slaba decat in alte tari dezvoltate. Tot in Statele Unite s-a inregistrat cel mai mare numar de nasteri in randul adolescentelor, iar mamele din aceasta categorie de varsta tind sau aiba o educatie mai precara si sa beneficieze de mai putine resurse financiare si ingrijire medicala, fata de restul mamelor.

Tarile din desertul African s-au clasat pe ultimele zece locuri, Republica Democrata Congo ocupand cea mai slaba pozitie. Desi rata mortalitatii in randul copiilor si a nou-nascutilor s-a redus in ultimele doua decenii, studiul arata ca in aceasta regiune progresul a fost mai lent. Tarile in curs de dezvoltare nu ofera suficienta ingrijire pentru mame si bebelusii lor, inainte, in timpul si dupa nastere. Cercetarea a facut un clasament pentru 176 de tari, restul nefiind incluse din lipsa informatiilor sau a unei populatii de sub 100.000 de locuitori.

Cele mai bune tari pentru a da nastere unui copil:

1. Finlanda

2. Suedia

3. Norvegia

4. Islanda

5. Olanda

6. Danemarca

7. Spania

8. Belgia

9. Germania

10. Australia

Cele mai proaste tari pentru a da nastere unui copil:

167. Coasta de Fildes

168. Ciad

169. Nigeria

170. Gambia

171. Republica Centrala Africana

172. Niger

173. Mali

174. Sierra Leone

175. Somalia

176. Republica Democrata Congo