In China, guvernul a adoptat o strategie prin care zeci de mii de persoane sunt asigurate medical daca dezvolta sisteme prin care pot imbunatati calitatea apei pentru consum.

Numarul de proiecte prin care comunitatile sunt platite – fie cash sau sub forma unor beneficii, pentru a proteja resursele de apa s-a dublat in ultimii patru ai, potrivit analistilor de la Ecosystem Marketplace, citati de The Guardian.

Intr-un raport publicat in aceasta saptamana, analistii au identificat cel putin 205 proiecte pentru conservarea apei, in 2011, comparativ cu 103, in 2008, proiecte prin intermediul carora ONG-uri, guverne sau companii private din aproape 30 de tari au investit peste 8 miliarde de dolari, mai mult cu 2 miliarde fata de 2008.

Asistam la un raspuns in avans la nivel global care ar putea schimba felul in care apreciem si administram una dintre cele mai importante resurse naturale a lumii. Nivelul de activitate este cu mult mai intens decat acum cativa ani, cand au inceput aceste tipuri de investitii”, a declarat Michael Jenkins, presedinte al organizatiei non-profit Forest Trends.

Multe proiecte implica intelegeri intre municipalitate sau companiile mari care platesc pentru imbunatatirea calitatii apei, si cetateni, pe care ii conving sa se implice mai mult in stoparea poluarii. In zonele in care resursele de apa sunt putine, au fost dezvoltate fonduri si politici specifice pentru pastrarea calitatii apei.

Mai mult de 30% din aceste proiecte au fost identificare in China, unde s-a investit mai mult de 90% din suma amintita mai sus. Analistii au descoperit 73 de programe in derulate in tari din toata lumea, cum ar fi Ghana, Malawi si Romania.

Cu toate acestea, nu toata lumea este de acord cu modul in care se administreaza problematica apei la nivel mondial. Miscarea pentru conservarea resurselor de apa – care de mai bine de 10 ani lupta impotriva transformarii apei intr-o marfa, avertizeaza ca folosirea acesteia pentru obtinerea de beneficii va avea exact efectul invers fata de cel dorit. Apa va fi vanduta ca oricare alta marfa, ceea ce va duce la degradarea rapida a resurselor.

Reportaj Euronews: Banii murdari ai mafiei italiene spalati in gunoaiele din Romania? VIDEO

In mod alarmant, noteaza autorii raportului, obiectivele de natura sociala, de la combaterea saraciei si pana la egalitatea de gen, nu sunt monitorizate in majoritatea acestor proiecte, chiar si atunci cand sunt mentionate ca prioritati.

Incertitudinea care planeaza asupra acestui gen de proiecte arata ca este in continuare nevoie de o dezvoltare mai ampla a subiectului pe viitor, discutiile urmand sa demonstreze daca beneficiile oferite pentru conservarea resurselor de apa sunt binevenite si pot fi dezvoltate la nivel mondial in anii care urmeaza.

In conditiile in care guvernele investesc masiv in astfel de proiecte, trebuie sa existe o evaluare care sa arate daca banii sunt investiti cu folos sau nu. Sunt resursele de apa protejate mai bine daca oamenii sunt platiti pentru asta? Cine decide care sunt cele mai bune metode de a conserva apa? Care este impactul acestor politici asupra bunastarii, a combaterii saraciei, a inegalitatii si asupra oamenilor care “vand” astfel de servicii?

Toate aceste intrebari trebuie sa-si gaseasca raspunsul in anii care vin, pentru a evita transformarea substantei fara de care nu exista viata in cea mai traficata marfa la nivel global.