Taxele propuse ar creste bugetul UE cu aproximativ 5%, la peste 970 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, si ar scadea sumele care trebuie platite de guvernele statelor membre la bugetul comunitar, a aratat miercuri Comisia Europeana.

"In aceste vremuri de austeritate fiscala in intreaga Uniune Europeana, Comisia a prezentat o propunere ambitioasa, dar realista", a spus comisarul european pentru Buget, Januz Lewandowski, intr-un comunicat al institutiei europene.

Marea Britanie a respins insa argumentele Comisiei, sustinand ca executivul UE subestimeaza "gradul in care se simte austeritatea" in capitalele europene.

"Cresterea bugetului UE, asa cum a fost propusa astazi de Comisie, este nerealista (...) UE trebuie sa ia aceleasi masuri dure pe care le adopta guvernele nationale in intreaga Europa pentru a reduce deficitele publice. Marea Britanie se va opune noilor taxe UE, care vor introduce noi poveri asupra mediului de afaceri si vor afecta competitivitatea Uniunii", potrivit unui comunicat transmis de cabinetul premierului britanic David Cameron.

Planul propus de CE include propuneri de a ingheta cheltuielile agricole si administrative ale UE la nivelurile din 2013, dar si o crestere puternica a fondurilor alocate cercetarii si dezvoltarii. Totodata, Comisia propune introducerea unor noi linii bugetare pentru proiecte transfrontaliere in domeniile energiei, transporturilor si tehnologiei.

Surse din mediul diplomatic european se indoiesc insa ca taxa pe valoare adaugata si impozitul pe tranzactii financiare vor fi vreodata adoptate la nivelul UE, si asta deoarece opozitia unei singure tari este suficienta pentru a bloca adoptarea masurii, care are nevoie de unanimitate.

"Este clar ca exista o opozitie ideologica puternica fata de proiect din partea mai multor tari, inclusi Marea Britanie", a afirmat un diplomat european.

Ideea unei taxe pe tranzactiile financiare a fost criticata anterior de Banca Centrala Europeana, guvernul britanic, dar si alte parti.

"Nu sustin introducerea unei noi taxe europene. Taxarea este de competenta nationala", a declarat ministrul olandez al Finantelor, Jan Kees de Jager.

Propunerile legislative pentru TVA-ul comunitar si taxa pe tranzactii vor fi inaintate in luna octombrie. Comisia noteaza ca noua taxa pe valoare adaugata la nivelul UE va inlocui sistemul actual, care obliga guvernele sa verse la bugetul UE o parte din veniturile din taxele pe vanzari.

TVA-ul de 1% si taxa pe tranzactiile financiare ar putea genera un total de 60 miliarde euro pe an pentru bugetul UE, conform lui Lewandowski.

Pentru a evita relocarea institutiilor financiare pentru a evita plata taxei pe tranzactii, Comisia va propune aplicarea unui impozit diferentiat in functie de tipul de tranzactie financiara, sustine o sursa apropiata situatiei.

Spre exemplu, pentru instrumente tranzactionate liber la nivel global, precum derivatele, rata de taxare ar fi de 0,01%, in timp ce in cazul tranzactiilor cu obligatiuni guvernamentale impozitul ar fi de 0,1%, a aratat persoana citata.

Incercarea Bruxelles-ului de a impune o taxa pe tranzactii financiare pare greu de dus la bun sfarsit si in contextul divergentelor din cadrul G20. Grupul celor mai mari 20 de economii dezvoltate si emergente ale lumii a esuat in repetate randuri sa ajunga la un consens pe aceasta tema.

Potrivit propunerilor CE, cheltuielile pentru agricultura vor totaliza peste 370 de miliarde euro in perioada 2014-2020, alte 15,2 miliarde de euro fiind disponibile pentru proiectele noi din aceasta perioada. Asfel, bugetul mediu anual al agriculturii ar fi de aproximativ 55 miliarde de euro.

Politica agricola comuna, asa-numita CAP, consuma cea mai mare parte din bugetul anual de 140 miliarde euro al UE. Mai multe tari, in frunte cu Regatul Unit, au cerut reducerea acestor cheltuieli, insa Franta, principalul beneficiar al programului, vrea ca fondurile sa ramana macar la acelasi nivel, daca nu chiar sa creasca.

Bugetul propus de CE trebuie aprobat in unanimitate de guvernele UE, iar cheltuielile acesteia trebuie avizate de Parlamentul European, proces care va dura cel putin un an si jumatate.