Specialistii de la CyberDefender, furnizori de servicii de securitate pentru Internet, au studiat problema si au venit cu cateva solutii, mai precis lucruri pe care NU trebuie sa le faci atunci cand navighezi in lumea virtuala.

Am extras dintre ele cateva de care ne lovim zi de zi fara sa le dam mare importanta:

1. Cum sa te protejezi cand utilizezi un alt calculator decat al tau personal.

NU bifa niciodata butonul " Keep me sign in" daca utilizezi un calculator la care mai au acces si altii.

Ai grija cu calculatorul de la birou. Ai senzatia ca este al tau pentru ca lucrezi in fiecare zi pe el, dar la fel de bine il pot folosi si alti colegi in lipsa ta. Pot face un lucru foarte simplu, sa -si trimita pe adresa lor toate emailurile primite de tine. De asemenea pot vedea foarte simplu toata istoria ta de site-uri accesate.

Daca te-ai logat pe un site, nu uita sa te si deloghezi atunci cand parasesti site-ul!
Sterge istoricul de site-uri accesate al browser-ului pe care il folosesti dupa ce ai terminat de folosit respectivul calculator.

NU salva niciodata parole de acces pentru diferite site-uri pe alte calculatoare decat al tau personal, pentru ca ulterior alti utilizatori pot avea acces la conturile tale de pe aceste site-uri.

2. Cum sa te protejezi pe retelele de socializare precum Facebook

Foloseste setarile de protejare a datelor personale (setarile de confidentialitate). Nu lasa liber accesul pentru "prietenii prietenilor" pentru a putea vedea nici macar data nasterii sau numarul de telefon. Aceste date pot fi folosite si te poti trezi fara bani in cont. Multe banci, atunci cand te contacteaza sau le contactezi telefonic pentru diferite probleme referitoare la contul tau, fac doar o simpla verificare pentru a se asigura ca vorbesc cu titularul contului- intreaba data nasterii.

3. Nu folosi aceeasi parola pentru mai multe conturi

Este greu sa tii minte mai multe parole asa ca multi dintre noi folosim aceeasi parola pentru toate conturile pe care le avem pe diferite site-uri. Problema este ca odata descoperita parola esti 100% expus.

Ca solutie este de preferat sa ai parole diferite pentru tipuri de conturi diferite. De exemplu pentru conturile de email si logare pe calculatorul de serviciu foloseste anumite parole iar pentru tot felul de site-uri si retele de socializare alte parole.

Anumite browsere au o functie de mare ajutor in acest caz -"master password". Sub acesta parola unica iti poti salva diferite alte parole pe care le folosesti pentru diferite conturi. Atunci cand le uiti nu trebuie decat sa introduci in tool-ul respectiv "master password’’-ul tau si acolo vei gasi si restul parolelor.