"Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania si astfel de servicii. In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012", a spus Ros.

El a adaugat ca Alcatel-Lucent a avut deja discutii cu grupurile Vodafone, Orange si Deutsche Telekom cu privire la introducerea tehnologiei 4G in subsidiarele acestora.

Alcatel-Lucent a efectuat, luni, pentru prima data in Romania, o demonstratie publica a capabilitatilor tehnologiei 4G LTE, care permite transferuri de date la viteze de pana la 100 MB/s intr-o retea radio. Spre comparatie, retelele actuale ale operatorilor locali mobili asigura transferuri de date cu viteze de pana la 21,6 MB/s.

Ce inseamna tehnologia 4G

Viteza ridicata de transfer a datelor va permite operatorilor sa furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de inalta definitie (HD), supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si apel mobil, jocuri online, acces Internet in banda larga si aplicatii bazate pe media portal.

"Pe baza IP-urilor, LTE permite utilizarea aplicatiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV, etc. Data fiind dezvoltarea tot mai accelerata a retelelor sociale, a retelelor de business si de informatii, ne asteptam ca pana in 2015 toate terminalele mobile sa fie conectate la Internet", a spus Iulian Costea, directorul de marketing al Alcatel-Lucent South-East Europe.

Internetul pe mobil, mai tare decat cel prin cablu

In 2010, utilizatorii de telefonie mobila in banda larga i-au depasit pentru prima data utilizatorii de telefonie fixa in banda larga. "Se estimeaza ca se va ajunge la 3,4 miliarde de abonati in banda larga pana in 2014, iar 80 % dintre acestia vor fi consumatori de telefonie mobila in banda larga", a explicat el.

Cand vom avea 4G in Romania?

Potrivit planului de actiuni al ANCOM, primele licente 4G LTE vor fi scoase la licitatie in 2012, potrivit oficialului Alcatel-Lucent South-East Europe.

Cu o prezenta in peste 130 de state, Alcatel-Lucent este unul dintre cei mai importanti furnizori internationali de echipamente de telecomunicatii.