Internetul a epuiza toate adresele disponibile prin protocolul IPv4.

Fiecare site web are un IP unic, reprezentat numeric, si caruia i se atribuie o adresa de tipul incont.ro pentru a fi mai usor de recunoscut. Astfel, au fost epuizate combinatiile numerice ale IP-urilor, potrivit celor de la Reuters.

 Apocalipsa IP-urilor: internetul ar putea ramane fara adrese web pana in februarie! VIDEO

Sistemul care foloseste protocolul IPv4, lansat in 1977, poate memora doar 4 miliarde de adrese.

Cum se va rezolva problema

Companiile ar trebui sa-si treaca site-urile pe noul protocol IPv6 care poate suporta miliarde de posibile noi adrese. Iar noul sistem este practic inepuizabil.

Utilizatorii nu vor simti tranzitia la noul sistem, singurele inconveniente ar putea fi intreruperi de cateva minute ale accesului la internet.

Mai mult, majoritatea serverelor, computerelor si dispozitivelor conectate in prezent la internet suporta deja standardul IPv6. Mai putin de 1% dintre utilizatorii de internet nu dispun de echipamente configurate pentru noul sistem.

Tranzitia la noua versiune de adresă de internet, IPv6, a început deja de câţiva ani şi ar trebui să treacă neobservată pentru majoritatea utilizatorilor.

"Daca spatiul conferit de adresele IPv4 ar putea fi comparat cu o minge de golf, o masura corespunzatoare pentru sistemul IPv6 ar fi soarele", spune John Curran, directorul general al American Registry for Internet Numbers, una dintre cele cinci organizatii nonprofit care administreaza alocarea adreselor de internet pentru diverse regiuni ale lumii.