Ce impozite platesc microintreprinderile de la 1 ianuarie? Pana cand poti alege intre cele doua variante de taxare?
Ai o afacere mica si mai putin de 9 angajati? Atunci intri in categoria microintreprinderilor. Iar de la 1 ianuarie poti opta sa platesti ori un impozit de16% din profit ori o taxa de 3% din venituri, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal la finalul anului trecut.
Pentru a fi incadrat in categoria microintreprinderilor, nu trebuie sa fi obtinut venituri care depasesc in lei 100.000 de euro, potrivit Codului Ifscal.
Cum trebuie sa procedezi?
Pentru anul 2011, firmele mici cu mai putin de 9 angajati trebuie sa anunte administratiile fiscale ce varianta de impozitare au ales pana la 31 ianuarie. Astfel, microintreprinderile pot opta pentru plata unui impozit de16% din profit ori o taxa de 3% din venituri, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal la finele anului trecut.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti
Pentru a putea alege intre cele doua variante de impozitare firma trebuie sa indeplineasca anumite conditii pana la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. Astfel trebuie sa aiba intre 1 si 9 angajati, sa aiba venituri care nu depasesc echivalentul in lei a 100.000 de euro si sa aiba capital privat.
Daca in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia de impozitarea aferenta unei mici afaceri (cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 3%).
Cine nu poate opta intre cele doua variante de impozitare?
Nu se incadreaza firmele care au activitati in domeniul bancar, in sectorul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii. Nici cei care au afaceri in sectorul jocurilor de noroc, a consultatei si managementului, iar capitalul social este detinut de un actionar sau asociat cu mai mult de 250 de angajati, nu pot opta intre cele doua variante.