Mihaela M. vrea sa renunte la fumat si sa economiseasca banii pe care ii da pe tigari si sa aiba astfel si mai multa grija de sanatate.
"Nu fumez mult, un pachet cam la 2 zile, deci scot din buzunar circa un milion pe luna, dar as prefera sa fac altceva cu banii astia. Vreau sa incerc sa ma las si am convins si o prietena buna sa mi se alature. Asa cred ca o sa avem mai mult succes", povesteste ea.
Un fumator obisnuit - care "arde" un pachet pe zi cheltuieste in medie intr-o luna circa 350 de lei. Multi recunosc ca fumeaza mult mai mult cand ies in oras sau atunci cand sunt stresati la serviciu.
Cum renunti la dependenta de nicotina?
Lasarea de fumat sau sevrajul de acest drog care se cheama nicotina si care este in fumul de tigara nu este o treaba usoara, spun toti specialistii.
Cum stii ca esti pregatit sa te lasi de fumat? In primul rand, esti constient ca nu doar vointa este suficienta.
Daca esti constient ca ai nevoie de ajutor, nu vrei sa mai amani si sa mai fumezi "o ultima tigara" si te gandesti ca ar fi bine sa consulti un medic, care este specializat in consilierea fumatorului sau macar farmacistul, inseamna ca esti pregatit!
"Tratamentele dureaza in medie trei luni, dar progresele actuale demonstreaza ca ele se pot prelungi deoarece uneori fumatorii nu reusesc sa intrerupa sau sa scada numarul de tigari in termenul fixat. Pe piata romaneasca, exista toate cele trei linii de medicatie moderna disponibila si in alte tari din Vest: substituentii de nicotina, bupropion si vareniclina", explica pentru incont.ro prof. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
El spune ca tratamentul poate ajunge sa coste pentru o perioada de trei luni aproape 1.000 de lei.
"Daca ne gandim insa ca un fumator cheltuieste in medie 80-90 euro pe luna si aproape 900-1.000 de euro pe an, iar beneficiile fumatului sunt multe la distanta si indirecte (tinand de evitarea unor riscuri pentru sanatatea fumatorului) realizam ca aceste costuri nu sunt mari si se amortizeaza rapid", puncteaza Florin Mihaltan.
Costurile sunt foarte diferite in functie de tipul de tratament! Astfel o asociere de plasture sau guma de nicotina are un pret incepand de la 12 lei per zi, pentru bupropion de la 5 lei per zi, iar pentru vareniclina de la 12,50 lei per zi, mai spune seful Societatii Romane de Pneumologie.
Ce sanse de reusita ai cand vrei sa te lasi de fumat?
"Daca esti motivat, beneficiezi de un medic care este initiat in consiliere, de o echipa multidisciplinara din care nu lipsesc psihologi sau de sedinte in grup se poate ajunge pana la 45-48% succese la 3-6 luni cu rata de mentinere la 12 luni de 25-30%", mai explica expertul citat.
Nu te lasa descurajat de cifre! Cazul tau poate fi o exceptie de la regula! Trebuie doar sa vrei sa incerci si sa incepi procesul.
Cum te lasi de fumat in pasi?
1. Trebuie sa fii motivat sa o faci.
2. Trebuie sa alegi "momente de liniste" ca data de intrerupere (fara stress acasa sau la serviciu, de preferat in concediu).
3. Trebuie sa respecti un regim igieno-dietetic (fara dulciuri, cu ingestia de lichide -2,5 litri de fiecare data cand apare foamea dureroasa, cu multe vegetale, legume la mese, sa faci mult sport etc.)
4. Trebuie sa fii convins ca este realizabila desprinderea din mrejele acestui drog.
5. Sa renunti la viata sedentara, sa eviti cercurile de prieteni fumatori si in familie, daca mai sunt fumatori si acestia ar trebui sa se gandeasca sa intrerupa pentru a evita tentatiile suplimentare.
6. Sa ai incredere in doctor care poate sa devina un confesor, un sprijin , un “prieten” care sa inlocuiasca cel mai bun prieten de pana atunci - tigara si mai ales sa stii sa refuzi orice tigara oferita.
7. O noua tigara acceptata pregateste drumul pentru esec si recidiva.
(Sfaturile au fost date de prof. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie).