Ministerul Sanatatii este partener in organizarea Zilei Mondiale fara Tutun, facand apel ca macar in aceasta zi sa fie constientizat pericolul reprezentat de tigara si sa se tina cont de recomandarea de a renunta la consumul de tutun in institutii.

In unitatile sanitare din intreaga tara au fost afisate, luni, mesaje precum "89 de oameni mor in fiecare zi in Romania din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe ora!", "La fiecare 15 minute, un roman moare din cauza fumatului!", "50 la suta din fumatorii de acum vor muri de boli legate de fumat daca nu renunta!", "Tutunul este singura cauza clara a unei morti care poate fi evitata!" sau "La un nefumator, fumatul pasiv creste riscul bolilor cardiace cu 25 la suta si al cancerului pulmonar cu 20 - 30 la suta!".

"In unele tari fetele fumeaza mai mult ca baietii, dupa cum in altele prevalenta fumatului la femei este mai mare decat la barbati (de exemplu in perioada 2002 - 2005 in Suedia 19 la suta dintre femei fumeaza fata de 16 la suta barbati)", anunta Ministerul Sanatatii.

Unul din trei romani fumeaza, unul din cinci fumatori romani fac selectia intre tigarile mai mult sau mai putin nocive in functie de culoarea pachetului si aproape 2 din 10 fumatori romani au incercat sa renunte la acest viciu in ultimul an, 57% reapucandu-se in mai putin de o saptamana.

Potrivit unui studiu recent, 58% dintre romani, spre deosebire de 49% dintre cetatenii UE 27, spun ca nu au fumat niciodata. Pe de alta parte, 12% dintre romani si 22% la nivelul UE 27 spun ca au fumat in trecut insa au renuntat la acest obicei, iar 30% dintre romani (29% la nivelul UE27) spun ca fumeaza. Eurobarometrul indica faptul ca 40% dintre barbati si 20% dintre femeile din Romania fumeaza iar cei mai multi fumatori (37%) au varste intre 15 si 24 de ani.

In medie, romanii fumeaza 15 tigari pe zi, barbatii fumand in general mai mult decat femeile, care consuma in medie 12 tigari zilnic.