Cat da statul pe tratamentul bolnavilor romani in strainatate? Cum poti sa te tratezi “afara”!
Peste 2.600 de romani s-au tratat anul trecut in afara tarii, acestea fiind primele date care arata cati romani au beneficiat de asistenta medicala suportata de stat in afara tarii. Statul roman, prin intermediul Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a cheltuit anul trecut 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro) pentru decontarea de servicii medicale in strainatate pentru pacienti romani, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar.
Cele doua institutii se implica diferit in decontarea acestor tratamente.
Pe de o parte CNAS deconteaza servicii in strainatate pentru persoane care calatoresc sau care s-au mutat in alte tari, dar sunt asigurate in Romania, in timp ce Ministerul suporta interventiile in cazuri extrem de grave pentru care nu exista tratament in spitalele romanesti.
Mai exista inca o categorie de decontari pe care CNAS o poate face. Daca o persoana doreste sa se trateze in strainatate, costurile pot fi suportate de CNAS, insa la nivelul tarifelor din Romania.
Ambele institutii se implica pentru ca pe de o parte, CNAS este institutia care strange contributiile la sanatate ale asiguratilor, deci practic administreaza bani privati. Astfel, in cazul unei calatorii sau daca o persoana doreste sa se mute, calitatea de asigurat nu se pierde, iar CNAS este obligata sa deconteze servicii.
Citeste continuarea in Ziarul Financiar
Pe acelasi subiect: