Pentru prima data de la reluarea ceremoniilor, fostul suveran nu este in tara, ci in Elvetia, alaturi de regina Ana, care este bolnava.

Ziua monarhiei a inceput cu un maraton in Herastrau la care au participat peste 300 de oameni. Unul dintre participanti are 80 de ani si a inceput sa alerge de la 57.

Principesa mostenitoare Margareta si Printul Nicolae au fost astazi gazdele tuturor evenimentelor organizate de Casa Regala.

"Este o zi istorica, are foarte multe semnificatii si poate, acum si cu semnalele politice favorabile, dar si din motive meteorologice, uitati ce vreme frumoasa este, poate 10 mai va fi din nou ziua nationala a Romaniei", a declarat Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale.

Acum aproape un secol si jumatate, 10 mai aducea bucurie in toata tara. In cinstea Regelui se trageau 101 salve de tun, ostenii si megiesii defilau prin centrul Bucurestilor si se organizau serbari campenesti. Romanii celebrau astfel Incoronarea, Regatul si Independenta. Pe 10 Mai 1866 s-a pus temelia Dinastiei de România prin sosirea la Bucuresti a lui Carol I. Tot pe 10 Mai, 15 ani mai tarziu, tara devenea Regat, iar domnitorul ei, Rege.

Astazi, fostul suveran i-a predat din atributiile sale Printului Nicolae, care nu a vorbit inca in public niciodata. In acelasi timp Mihai I nu a mai tinut niciun discurs in ultimii doi ani, insa cel din urma a fost memorabil:

"Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri! Asa sa ne ajute Dumnezeu!" - Majestatea Sa Regele Mihai I.

Majestatea este in Elvetia, impreuna cu Regina Ana, care are piciorul in ghips. Cu toate astea, pregatirile pentru celebra petrecere din gradina Palatului Elisabeta au decurs normal.